Antena Meniu Search
x

Laurențiu Baranga, șef la combaterea spălării banilor, numit de Orban, și-a falsificat actele de studiu

N-ai carte, dar ai parte. A dovedit-o un funcţionar de rang înalt, care a ajuns la conducerea Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatare a Spălării Banilor pe baza unei diplome false. Omul nu îşi luase nici măcar Bacalaureatul. Poliţiştii şi procurorii au percheziţionat astăzi domiciliul lui Laurențiu Baranga, de unde au ridicat mai multe documente.

Valentin Stan
de Valentin Stan

la 10.10.2020, 20:44

Vezi și
  • Înaltul funcţionar public a demisionat din funcție
  • Anchetatorii vorbesc despre înşelăciune şi un prejudiciu de 640.000 de lei adus statului

Laurenţiu Baranga a ajuns pe mâinile poliţiştilor direct de la şefia celei mai importante structuri de combatere a spălării banilor.

Valentin Stan, reporter Observator: Laurenţiu Baranga şi-a atins apogeul carierei luna trecută, în septembrie, atunci când a fost numit de premierul Ludivc Orban la conducerea Oficiului Naţional pentru Combaterea Spălării Banilor. Avea rang de secretar de stat în cadrul Ministerului Finaţelor Publice. 

Dar cum a ajuns Baranga să conducă Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor? Cu o diplomă falsă de Bacalaureat, spun anchetatoriil, pe care, cel mai probabil, şi-a cumpărat-o.

Valentin Stan, reporter Observator: Laurențiu Baranga a a promovat examenul maturității la 32 de ani. Se întâmpla în 1999, la un colegiu tehnic din Bucuresti. 

Adrian Cucu, fost șef Oficiul Naţional pentru Combaterea Spălării Banilor: Cu siguranță, oficiul este o instituție cu un grad de sensibilitate foarte mare pentru că analizează informaţiile de pe piata financiară. Lucrează prin excelență cu informații sensibile, cu informatii secrete sau cu informații cel puțin confidențiale. Activitatea pe plan extern a oficiului este foarte importantă şi nu poate decât să aibă urmări negative. Credibilitatea oficiului va fi pusa la îndoială.

Ce studii are Laurențiu Baranga

Ani la rând a păcălit sistemul cu documentul contrafăcut. Potrivit CV-ului său, Baranga era în paralel şi conferenţiar şi director de departament la Universitatea Valahia din Târgovişte, membru al Agenției de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, mediator şi preşedintele al Asociaţiei de Responsabilitate Economică.

În plus, cu aceeaşi diplomă, a ocupat timp de 11 ani funcţia de director adjunct al Oficiului Registrului Național pentru Informații Secrete de Stat. O carte de vizită impresionantă pe care au desfiinţat-o astăzi poliţiştii.

Ce avere are Laurențiu Baranga

Potrivit declaraţiei sale de avere, Laurenţiu Baranga are o casă de 110 metri pătraţi în Vâlcea, două terenuri, o maşină şi două credite bancare în valoare de aproape 100 de mii de euro.

Abia astăzi, după ce i-a fost perecheziţionată casa, şi-a dat demisia din funcţie.

Anchetatorii vorbesc despre înşelăciune şi un prejudiciu de 640.000 de lei adus statului. Practic, toate salariile pe care le-a încasat în toţi aceşti ani de la instituţiile păcălite.

Reacția lui Orban, după ce a fost păcălit de Baranga

Premierul Ludovic Orban a afirmat, sâmbătă, referitor la cazul preşedintelui Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Laurenţiu Baranga, că s-au aplicat toate criteriile de evaluare a candidaturii, lipsind informaţia legată de falsul diplomelor. 

„E treaba lui că ne-a păcălit. Ieri am avut demisia pe masă. Şi-a dat demisia, nu mai este preşedinte”,a afirmat Ludovic Orban.

Premierul a explicat că Baranga venea dintr-o funcţie publică.

„El era într-o funcţie publică, a venit dintr-o funcție publică. Nu cunosc detaliile, mărturisesc că nu am urmărit cu foarte mare atenţie. A fost evaluată această numire, am aplicat toate procedurile de evaluarea a canidatului, nu am avut aceste informaţii legate de falsul în privinţa diplomelor. Şi am înţeles că este vorba despre toate diplomele”, a mai afirmat Orban, care a adăugat că acesta nu va mai conduce nicio instituție.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Laurențiu Baranga, șef la combaterea spălării banilor, numit de Orban, și-a falsificat actele de studiu