Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Exclusiv. "Lecţia Poloneză" pentru combaterea pestei porcine: ferme mici, măsuri draconice de igienă și oameni plătiți să renunțe la afacere

După mai bine de două luni în care România n-a înţeles nimic din lupta cu pesta porcină, am mers să luăm lecţii de la alţii. Sonia Simionov şi Loredana Popovici au ajuns în Polonia, o ţară care reuşeşte, de cinci ani, să ţină în frâu răspândirea virusului. Nici ei n-au învins boala, însă au luat măsuri dure, au impus legi clare şi i-au plătit pe oameni să nu mai crească porci.

de Redactia Observator

la 19.09.2018 , 21:02

După mai bine de două luni în care România n-a înţeles nimic din lupta cu pesta porcină, am mers să luăm lecţii de la alţii. Sonia Simionov şi Loredana Popovici au ajuns în Polonia, o ţară care reuşeşte, de cinci ani, să ţină în frâu răspândirea virusului. Nici ei n-au învins boala, însă au luat măsuri dure, au impus legi clare şi i-au plătit pe oameni să nu mai crească porci. În fermele polonezilor, nimeni nu intră si nimeni nu iese fără o dezinfecţie ca la carte. Iar cine nu poate să păstreze o curăţenie lună în fermă primeşte bani ca să renunţe la afacere. Aşa se face că Polonia a sacrificat, în toţi cei cinci ani de la primul focar, doar 45 de mii de animale. Iar în magazinele polonezilor, carnea autohtonă stă şi acum la loc de cinste.

România şi Polonia. Două ţări în lupta cu pesta porcină africană. Noi numărăm deja, după două luni de la izbucnirea epidemiei, 927 de focare. Ei, după aproape cinci ani, 98. Suntem departe de a stăpâni virusul, în timp ce ei au aflat deja cum să îl ţină în frâu.

Ne-am oprit în Grabiţa, la 130 de kilometri de Varşovia. Aici sunt peste 400 de ferme, în doar câteva localităţi. Primul focar de pestă porcină africană este la mai puţin de 150 de kilometri distanţă, iar oamenii din această zonă şi-au luat deja măsuri suplimentare de biosecuritate pentru ca animalele să nu se infecteze.

Vezi și

Ferme cu doar 50 de porci în Polonia

În Polonia, cele mai multe ferme au maximum 50 de porci. Aşa se apără polonezii de bolile care le-ar putea ruina afacerile. Rafal îşi ţine porcii în trei clădiri diferite. Astfel, dacă unii se îmbolnăvesc, ceilalţi pot fi salvaţi.

Tot ca să îşi apere afacerea din care trăieşte, ferma lui e ca o fortăreaţă. Cu greu am primit şi noi permisiunea să filmăm înăuntru. Rafal a lăsat-o pe Loredana, operatorul nostru, să surprindă câteva imagini din uşă, pentru a nu risca o contaminare.

Teama de pestă porcină vine după ani de muncă, măsuri dure, legi schimbate şi foarte mulţi bani investiţi în combaterea bolii.

După şase luni de haos, de la primul focar apărut, Polonia a ştiut să facă ordine în ţară. A identificat sursa virusului. Intrat în ţară dinspre Ucraina şi Belarus, a fost adus în zonele populate de misteţi. Apoi, omul l-a purtat în gospodării şi ferme. Prin urmare, polonezii au inventariat şi ucis mistreţii. Şi i-au convins pe oameni, cu bani, să nu mai crească porci dacă sunt în zona de pericol.

În România s-au sacrificat peste 300.000 de porci, în doar două luni

În România, se plătesc greu chiar şi despăgubirile pentru porcii tăiaţi. Nici jumătate dintre dosare nu au fost rezolvate. Despre compensaţii ca să nu mai crească porci, pentru o perioadă, nici nu se pune problema.

Revenim la noi în ţară, unde tradiţia bate boala. În total, în doar două luni, România a sacrificat 312 de mii de porci. De şapte ori mai mulţi decât Polonia - în aproape cinci ani.

Mâine, vedeţi cum, în timp ce noi ne străduim să "educăm" oamenii, polonezii au schimbat legi. Au inventat un nou departament de poliţie, dedicat virusului pestei porcine africane. Şi, au oprit răspândirea lui cu pedepse aspre. Un nou reportaj, la Observatorul orei 19. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Exclusiv. "Lecţia Poloneză" pentru combaterea pestei porcine: ferme mici, măsuri draconice de igienă și oameni plătiți să renunțe la afacere