Antena Meniu Search
x

Legea picnicului. Unele oraşe nu au niciun spaţiu amenajat pentru ieşitul la iarbă verde. Vezi situaţia pe ţară

La cinci ani de la intrarea în vigoare a Legii picnicului, în unele oraşe din ţară nu există nici măcar un loc de recreere amenajat sau, dacă există, nu sunt îngrijite suficient, iar oamenii care vor să iasă la iarbă verde merg mai degrabă pe malurile apelor sau în apropierea pădurilor.

La cinci ani de la intrarea în vigoare a Legii picnicului, în unele oraşe din ţară nu există nici măcar un loc de recreere amenajat sau, dacă există, nu sunt îngrijite suficient, iar oamenii care vor să iasă la iarbă verde merg mai degrabă pe malurile apelor sau în apropierea pădurilor.

Există însă şi oraşe unde sunt amenajate locuri pentru picnic dotate cu grătare, bănci şi mese din lemn sau cu locuri de joacă şi foişoare, însă chiar şi în aceste cazuri mulţi localnici sau turişti preferă alte zone deja consacrate pentru grătare.

Legea privind desfăşurarea activităţii de picnic a apărut în 2012 şi stabileşte amenzi de până la 5.000 de lei pentru ieşirile la iarbă verde cu grătare în alte zone decât cele special amenajate. 

ALBA

În judeţul Alba, singurul oraş care are locuri special amenajate de administraţiile locale pentru picnic este Alba Iulia. În celelalte oraşe, iubitorii de grătare în aer liber folosesc malurile apelor curgătoare sau pădurile din apropierea localităţilor.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Alba Iulia, în municipiu există amenajat un spaţiu de picnic cu grătare în aer liber, mese şi un restaurant, localnicii putând să îşi prepare singuri grătarele sau să apeleze la serviciile restaurantului din zonă. Zona de picnic a fost amenajată cu câţiva ani în urmă pe Dealul Mamut, printr-un proiect finanţat din fonduri europene.

În Alba, oamenii ies la picnic în această perioadă în zonele neamenajate de pe malurile Mureşului sau ale Ampoiului sau aleg pensiunile unde îşi pot pregăti singuri mâncarea.

ARAD

În cei cinci ani scurşi de la intrarea în vigoare a Legii picnicului, nicio primărie din judeţul Arad nu a reglementat zone pentru astfel de activităţi de recreere, conform reprezentanţilor Gărzii de Mediu.

Pentru a se putea face amenajări, consiliile locale ar fi trebuit să aprobe hotărâri prin care zonele vizate să primească destinaţie de spaţiu pentru picnic. Aceste spaţii trebuie să fie îngrădite şi marcate, trebuie să aibă grătare, acces la apă şi locuri de depozitare a gunoiului.

Amenajări minime au fost făcute, în ultimii ani, doar în Parcul Natural Lunca Mureşului şi în Pădurea Ceala, de la marginea municipiului Arad, unde în mod tradiţional se iese la picnic de 1 Mai şi la sfârşit de săptămână.

”Locul nu este unul autorizat pentru picnic conform legii, pentru că primăriile sunt cele care au responsabilitatea de a face amenajările. Noi am instalat grătare, mese cu bănci şi containere în locurile cele mai frecventate din Pădurea Ceala ca o necesitate, pentru că aici vin mii de oameni şi vrem să aibă condiţii minime”, a declarat directorul Administraţiei PNLM, Paul Hac.

În judeţul Arad, alte locuri foarte frecventate de turişti pentru picnicuri sunt cele de pe Valea Cladovei, lângă Lacul Ghioroc, Pădurea Vladimirescu şi în zonele turistice Moneasa şi Dezna.

BRAŞOV

În municipiul Braşov sunt amenajate trei zone pentru picnic, cu grătare şi coşuri de gunoi.

Cele mai multe locuri pentru picnic sunt amenajate în zona ”La Iepure“ din Răcădău, unde au fost montate 64 de mese, bănci şi 64 de vetre pentru grătar. Celelalte locuri de picnic din oraş sunt la Pietrele lui Solomon, unde sunt 35 de mese, şi în cartierul Noua, unde sunt montate, în zona unui lac, aproximativ 50 de mese din lemn cu scaune şi copertine.

Zona Pietrele lui Solomon, una dintre cele mai căutate pentru picnic, se află în partea de nord-vest a Masivului Postăvaru, între Muntele Tâmpa şi rezervaţia Stejerişul Mare. La Pietrele lui Solomon se poate ajunge din cartierul istoric Şchei, prin Piaţa Unirii, parcurgerea drumului pe jos durând o jumătate de oră. În zonă este şi un perete natural de escaladă, foarte căutat de amatorii de senzaţii tari. De la Pietrele lui Solomon se poate ajunge pe jos şi în Poiana Braşov, prin pădure pe drumul vechi. Tot la Pietrele lui Solomon, în fiecare an, Junii organizează petrecerea din Duminica Tomii (prima duminică după Paşte).

Şi autorităţile din Râşnov au amenajat un loc special pentru picnic în Colţii Cheii, pe aproximativ 35 de hectare. Acolo au fost construite foişoare, mese şi băncii din lemn, au fost amenjate grătare, locuri joacă, teren de fotbal cu gazon, dar şi teren cu nisip pentru volei. În zonă există şi un traseu de mountain bike, zona Râşnovului fiind cunoscută amatorilor de sporturi extreme, de la ciclism montan, la enduro, escaladă şi alpinism, până la bungee jumping şi coborâre cu tiroliana. 

CLUJ

În Cluj-Napoca, singura zonă autorizată pentru grătare este cea de pe Valea Gârbăului, inaugurată în 2012 şi modernizată doi ani mai târziu de autorităţile locale. Costurile amenajării au fost la acea vreme de aproximativ 13.000 de lei, fiind montate 18 grătare, bănci din lemn, porţi metalice pentru un teren de fotbal improvizat pe spaţiul verde, toalete ecologice şi coşuri de gunoi.

La cinci ani distanţă, perimetrul de aproximativ trei hectare mai are doar trei grătare, iar băncile din lemn şi porţile care delimitau terenul de fotbal au dispărut. Cu doar câteva zile înainte de 1 Mai, în jurul tomberoanelor sunt munţi de gunoaie. 

În acest weekend însă, accesul în zonă va fi blocat duminică, între orele 09.00-13.00, pentru organizarea unui maraton de ciclism.

Clujenii însă obişnuiesc să iasă la picnicuri în Pădurea Hoia, în apropierea Parcului Etnografic ”Romulus Vuia”.

De la intrarea în vigoare a Legii picnicului şi până în prezent, Primăria Cluj-Napoca nu a dat amenzi, ci doar avertismente celor care au lăsat în urmă gunoaie.

CONSTANŢA

Trei zone pentru picnic sunt amenajate în municipiul Constanţa, însă cei mai mulţi constănţeni preferă să meargă la iarbă verde în pădurile din apropiere sau în staţiunea Mamaia.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Constanţa, în municipiu sunt amenajate trei zone de picnic, una în zona Doraly Mall, alta în cartierul Poarta 6, iar cea de-a treia în apropierea străzii Badea Cârţan, în vecinătatea stadionului de rugby din zonă. În zonele respective sunt montate mai multe grătare, mese şi bănci.

O femeie care locuieşte în zona Badea Cârţan era nemulţumită că Primăria nu a curăţat spaţiile verzi din apropiere şi acestea sunt pline de gunoaie şi mizerie. În schimb, zona de picnic din cartier este folosită destul de des de locatarii din zonă, a menţionat femeia. 

În zonele amenajate pentru picnicuri sunt amplasate şi panouri de avertizare cu privire la este interzis în perimetrul respectiv, dar şi valoarea sancţiunilor pentru cei care nu respectă regulile. Astfel, este interzisă aruncarea deşeurilor, a ţigărilor, chibritelor în alte locuri decât cele special amenajate, distrugerea panourilor informative sau a amenajărilor respective. Nerespectarea acestor reguli este sancţionată cu amendă care pleacă de la 100 de lei şi poate ajunge până la 3.000 de lei, în funcţie gravitatea faptei. 

Şeful Gărzii de Mediu Constanţa, Marian Râşnoveanu, a declarat corespondentului News.ro în perioada minivacanţei de 1 Mai echipe din cadrul instituţiei vor verifica atât zonele amenajate pentru picnic de primării, cât şi pe cele considerate tradiţionale de constănţeni, dar care nu sunt amenajate în acest sens.

El a precizat că acţiunea inspectorilor de mediu se va axa pe prevenţie, însă susţine că se poate ajunge şi la sancţiuni. Şeful Gărzii de Mediu Constanţa a mai afirmat că în anii trecuţi în perioada de 1 Mai echipele instituţiei nu au dat amenzi, observând că de la an la an tot mai mulţi oameni au înţeles că nu este bine să lase gunoiul pe iarbă aşa că strâng resturile rămase şi le aruncă în locuri special amenajate. 

Cei mai mulţi dintre constănţeni preferă să meargă la iarbă verde fie în Mamaia, pe malul lacului Siutghiol, fie în pădurile din Valu lui Traian şi Murfatlar, aflate în apropierea municipiului sau în cele mai depărtate, de lângă Adamclisi, Comorova, Hagieni, o altă zonă luată cu asalt de 1 Mai fiind Cheile Dobrogei. 

CRAIOVA

Craiovenii care vor să îşi petreacă minivacanţa de 1 Mai la iarbă verde, dar nu au posibilitatea de a pleca din oraş, au la dispoziţie o zonă special amenajată de municipalitate pentru grătar.

Reprezentanţii Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ Craiova au finalizat, vineri după-amiază, amenajarea zonei de spaţiu verde, montând pubele şi toalete ecologice.

"Primăria Craiova pune la dispoziţia craiovenilor, în intervalul 29 aprilie - 2 mai, o zonă special amenajată de picnic, la Hanul Doctorului. Locul pentru picnic se află în jurul lacului. Angajaţii de la RAADPFL Craiova au igienizat zona, în ultimele două zile, au îndepărtat vegetaţia crescută la întâmplare, au fost amplasate pubele pentru depozitarea gunoiului, dar şi toalete ecologice", a declarat Aurelia Filip, director RAADPFL Craiova.

Anul trecut, municipalitatea craioveană a pus la dispoziţia doritorilor de grătare acelaşi spaţiu pentru picnic, fără ca reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova să înregistreze incidente în zonă. 

Deşi au la dispoziţie un spaţiu amenajat pentru picnic, unii dintre craioveni preferă să facă grătare în zona împădurită din localitatea Bucovăţ, aflată la 15 kilometri de municipiul Craiova.

GALAŢI

În judeţul Galaţi sunt foarte puţine locuri special amenajate pentru picnic, Pădurea Gârboavele fiind locul unde cei mai mulţi gălăţeni preferă să meargă la sfârşit de săptămână pentru a face grătar. 

Pădurea Gârboavele, situată la aproximativ 17 kilometri de municipiul Galaţi, este cea mai frecventată de către cei care doresc să-şi petreacă timpul liber la iarbă verde şi să facă grătare. În Pădurea Gârboavele, zona amenjată de Consiliul Judeţean dispune, între altele, de 75 de umbrare, 64 de coşuri din lemn, 94 de mese din lemn, 188 de bănci din lemn, 40 de coşuri din fier, 138 de grătare, 47 de mese din fier, 110 banci din fier, trei locuri de joacă.

Potrivit informaţiilor transmise vineri de reprezentanţii CJ Galaţi, taxele de ecologizare şi cele de acces cu autovehiculul în Pădurea Gârboavele au fost eliminate.

Foarte aproape de municipiul Galaţi este o altă zonă amenajată de Consiliul Judeţului Galaţi, Balta Zătun, unde se poate şi pescui.  La Balta Zătun sunt 17 căsuţe amplasate în semicerc, grupuri sanitare, locuri de joacă, dar şi pontoane, foişoare şi umbrele, inclusiv din stuf. Taxa pentru pescuit este de 60 lei, pentru închiriere căsuţă - 70 lei, pentru acces şi agrement - 10 lei, parcare - 5 lei, în timp ce copiii sub 12 ani nu plătesc taxa de intrare.

În apropiere de amenajarea de la Balta Zătun există şi un loc numit ”La Salcami", care aparţine unei firme private, cu locuri special amenajale pentru picnic şi pescuit, pentru care se plătesc diferite taxe.

Tot în apropierea municipiului Galaţi se află şi Lacul Vânători, aflat în administrarea SC Gospodărire Urbană, din subordinea Primăriei Galaţi. În zona amenajată se pot face picnicuri, grătare şi se poate pescui.  

În municipiul Galaţi doar în Parcul Rizer există o zonă în care sunt permise activităţi de picnic, cu excepţia aprinderii focului. Pe de altă parte, Plaja Dunărea, din municipiul Galaţi, unde se puteau face în trecut grătare este închisă, urmând să se transforme într-un complex de agrement modern după ce Primăria Galaţi a concesionat-o la începutul lunii aprilie unei firme. Plaja Dunărea a fost închisă în anul 2014 de inspectorii sanitari, baza fiind într-o stare avansată de degradare. În aprilie anul acesta, primarul municipiul Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a semnat un contract cu o firmă privată pentru concesionarea Plajei Dunărea, valoarea investiţiei fiind de 6.250.000 de euro.

În municipiul Tecuci şi în restul localităţilor din judeţ nu a fost amenajată nicio zonă pentru desfăşurarea activităţilor de picnic, potrivit Gărzii de Mediu Galaţi.  

”Faţă de cele prezentate, se constată că în municipiul şi respectiv judeţul Galaţi, numărul spaţiilor special amenajate pentru desfăşurarea activităţii de picnic este total insuficient. Din păcate, actul normativ nu prevede obligaţia autorităţilor publice locale sau centrale de a amenaja noi spaţii destinate desfăşurării activităţii de picnic, ci doar de a prevedea în bugetul propriu sumele necesare asigurării condiţiilor de funcţionare a acestora. În acest sens am solicitat Primăriei Galaţi sumele prevăzute în bugetul anului 2017, destinate asigurării condiţiilor de funcţionare a zonelor special amenajate pentru picnic. Prin adresa de răspuns Primăria Galaţi ne-a comunicat că sunt asigurate fondurile pentru întreţinerea şi asigurarea funcţionării zonei de picnic aferentă Parcului Rizer şi că prin achiziţii de mobilier urban, in cursul anului 2017, vor fi amenajate alte două zone destinate activităţii de picnic fără să fie precizate locaţiile”, se arată în raportul Gărzii de Mediu. 

În afară de aceste zone amenajate, sunt destui gălăţeni care preferă să iasă în aer liber şi merg la picnic pe malul Siretului, din apropierea Cartierului ANL, din municipiul Galaţi, sau pe malul Dunării la Cotul Pisicii, precum şi în pădurile din apropierea diferitelor localităţi din judeţ.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi, Aurelia Bogatu Matei, a declarat, vineri, că pe parcursul acestui an poliţiştii locali au dat 30 de amenzi de 3.700 de lei pentru gătitul pe domeniul public, iar anul trecut 97 de sancţiuni de 4.100 de lei.

PLOIEŞTI

La Ploieşti, locul pentru grătar în aer liber amenajat de către autorităţi este la câţiva kilometri în afara oraşului, în Parcul Memorial ”Constantin Stere”, cunoscut ploieştenilor sub denumirea parcul Bucov.

Aproximativ 20 de grătare montate pe una dintre aleile parcului sunt puse la dispozişţia celor care vor să facă grătar în aer liber. Deşi peste tot sunt coşuri pentru gunoi, nu puţini sunt ploieştenii care lasă în urma lor resturi după ce fac grătare.

Municipalitatea a închiriat, de asemenea, spaţii pentru societăţile comerciale care vor să vândă diverse produse, precum mici, carne la grătar, bere şi sucuri. La sfârşitul acestei săptămâni, doar câţiva comercianţi reuşiseră să ponească afacerile şi să amenajeze spaţiile pentru 1 Mai.

În condiţiile în care Parcul ”Constantin Stere” este foarte aglomerat în zilele de sărbătoare, iar pe unii ploieşteni îi deranjează că în anii trecuţi au fost situaţii în care au fost nevoiţi să ascullte lăutari cântând pe aleile parcului, sunt familii care aleg să facă grătar în aer liber în Pădurea Păuleşti, de lângă Ploieşti, care nu este loc special amenajat în pentru picnic.

Sunt şi situaţii în care cei care locuiesc la bloc au făcut grătar în spatele blocului, mai ale în cartierele de la periferia oraşului.

SIBIU

Primăria Sibiu a amenajat în oraş trei locuri de picnic încă de acum un an şi jumătate, însă sibienii nu le-au folosit prea des.

Cele trei locuri de picnic sunt în trei cartiere diferite ale oraşului, în zone periferice: în zona străzilor Oaşa şi Aleea Şelimbărului, dar şi în cartierul Ţiglari, pe malul unui lac.  

Potrivit oficialilor Primăriei Sibiu, spaţiile din zona străzilor Oaşa şi Aleea Şelimbăr au fost amenajate pe zone verzi din vecinătatea blocurilor, având o suprafaţă de aproximativ o mie de metri pătraţi. Ambele sunt situate în apropierea malului stâng al Văii Săpunului. Fiecare dintre acestea este dotat cu un grătar cu patru posturi situat în centru şi amplasat pe o platformă din beton. Acesta este înconjurat de patru mese cu bănci, iar pentru păstrarea curăţeniei, lângă mese, au fost instalate coşuri de gunoi. Mesele şi băncile au fost construite pe o structură metalică, cu blaturi şi feţe de lemn.

Locul de picnic din cartierul Ţiglari are dotări similare, dar, în cazul acestuia, cele patru mese cu bănci sunt acoperite de două foişoare din lemn construite pe o platformă din beton.

Deşi au fost finalizate în noiembrie 2015, locurile de picnic n-au fost prea des folosite de sibieni, care preferă zonele verzi din jurul municipiului.

Cel mai frecventat loc de picnic este la ”Curmătură”, zonă aflată la aproape 15 kilometri de municipiul Sibiu, în comuna Răşinari, în drumul spre staţiunea Păltiniş.

În zilele călduroase de 1 Mai sau în weekend-urile de peste an, sute de sibieni aleg această zonă pentru petrecerea timpului liber. ”Curmătura” este situată de-a lungul unui râu, la poalele Munţilor Cindrel, peisajul fiind de vis.

TIMIŞOARA

În Timişoara există trei parcuri şi o zonă verde lângă pădurea de la marginea oraşului, unde este permis picnicul. În cele trei parcuri însă, timişorenii nu au voie să facă grătare, acest lucru fiind posibil doar pe platoul din faţa Muzeului Satului, lângă Pădurea Verde.

Locul de lângă Pădurea Verde nu este amenajat special pentru picnicuri cu grătare, bănci, mese şi coşuri de gunoi, singurul lucru făcut de autorităţi fiind doar să taie iarba.

Poliţiştii locali atrag atenţia că persoanele care nu vor respecta locurile de picnic şi vor face grătare în alte locuri riscă amenzi de la 1.000 la 3.000 de lei.

VASLUI

Ca şi în anii trecuţi, vasluienii pot petrece 1 Mai la ştrandul din municipiul Vaslui sau la pârtia de săniuş, unde Primăria a amenajat mai multe grătare.

Autorităţile au montat grătare şi în Cartierul 13 Decembrie, dar şi în zona gării.

”Este foarte bine că au fost amenajate aceste grătare pentru că nu mai suntem nevoiţi să mergem pe şes sau la marginea pădurii de la Paiu pentru a sta la aer. Singura problemă este că trebuie să te grăbeşti dimineaţa să prinzi loc, altfel ai de aşteptat până când fac alţii carnea sau micii la grătar”, a spus Ovidiu Ursu, un localnic. 

Comisarii Gărzii de Mediu Vaslui nu au dat nicio amendă de la intrarea în vigoare a Legii picnicului, aceştia mergând, potrivit şefilor instituţiei, pe prevenţie. 

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » Legea picnicului. Unele oraşe nu au niciun spaţiu amenajat pentru ieşitul la iarbă verde. Vezi situaţia pe ţară