Antena Meniu Search
x

Video Legile Educaţiei, în vizorul bisericii. Cum ar trebui abordată diversitatea sexuală în şcoli

Biserica cere vehement schimbarea Legilor Educaţiei. Mai exact, a unor noţiuni de acolo. Reprezentanţii a 13 culte religioase recunoscute în România au semnat scrisoarea. Iar disputa a împărţit societatea în două. 

de Redactia Observator

la 17.03.2023, 15:30

Vezi și

Cele trei articole, aşa cum apar ele în actuala formă a Legii Învăţământului ar urma să fie aprobată de Guvern săptămâna viitoare. 

Sistemul de învăţământ preuniversitar trebuie să aibă la bază mai multe valori, printre care diversitatea, respectarea culturii, identităţii. Nu este menţionată sintagma diversitate sexuală. 

Un alt articol prevede că profesorii sunt obligaţi să promoveze această diversitate, pentru ca elevii să înveţe să fie toleranţi unii cu alţii. 

 Iar cel de-al treilea paragraf este cel care prevede interzicerea discriminării pe mai multe criterii, inclusiv din punctul de vedere al orientării sexuale. Ceea ce este firesc să fie interzisă orice fel de discrimare, aspect menţionat, de altfel, în legislatie şi în tratatele europene. Biserica pare să conteste o compilaţie a celor trei articole. O interpretare a lor.

Pe acelaşi subiect

"Diversitatea este în mod cert în textul legilor despre diversitate sexuală, dacă nu ar fi vorba despre sexuală s-ar fi folosit termenul multiculturalism. Dacă un băiat se simte la un moment dat efeminat sau are înclinaţii se poate declara fetiţă sau fată, o femeie bărbat, un bărbat femeie. Ideologia de gen nu este o ştiinţă. Este o problemă cu care niciun om echilibrat nu poate fi de acord în a transmite copiilor o informaţie din care să reiasă că ei ar trebui să îşi aleagă genul. Cei care au altă orientare sunt oameni care îşi păstrează orientara lor, important e să nu incităm oameni cu o anumite orientare să adopte altă orientare. Nu e discriminat nimeni dacă la catedră nu se vorbeşte despre lesbianism şi homosexualitate, a transmis Vasile Bănescu", purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. 

Radu Umbreş, doctor în Antropologie, licenţiat în sociologie a fost prezent în platoul Observator şi a discutat despre acest subiect. 

Art. 2 Sistemul de învățământ preuniversitar are la bază următoarele valori:

alin. 1) b) Diversitatea – respectarea și valorizarea diferitelor perspective culturale, etnice, identitare, a sensibilității și a empatiei, alături de întărirea și pozitivarea imaginii de sine individuale și colective

Sursa: Legile Educaţiei

Art 224. Personalul didactic are următoarele obligații: 

e) promovarea diversității, ca resursă de învățare, pentru a genera elevilor atitudini incluzive și tolerante.

Sursa: Legile Educaţiei

Art. 11 (1) În unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale (...) sunt interzise discriminările pe criterii de vârstă, etnie, sex, origine socială, orientare politică sau religioasă, orientare sexuală sau alte tipuri de discriminare. (...)

Sursa: Legile Educaţiei

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri sociale » Legile Educaţiei, în vizorul bisericii. Cum ar trebui abordată diversitatea sexuală în şcoli