Legumele românești, făcute din semințe importate. Soiurile vechi au fost pierdute
Mâncăm tot mai multe legume din soiuri de import. În majoritatea bazinelor legumicole din ţară, aproape că nu mai existe seminţe româneşti. Găsim roşii, salată, ceapă sau dovlecei care arată bine, dar gustul nu poate fi comparat cu cel al legumelor autohtone.
Mâncăm tot mai multe legume din soiuri de import. În majoritatea bazinelor legumicole din ţară, aproape că nu mai existe seminţe româneşti. Găsim roşii, salată, ceapă sau dovlecei care arată bine, dar gustul nu poate fi comparat cu cel al legumelor autohtone. Cele mai multe seminţe sunt aduse din Olanda, Bulgaria sau Italia. Sunt renumite, spun producătorii, pentru modul în care rezistă la schimbările climatice.
Comuna Vidra, judeţul Ilfov. De aici pleacă majoritatea legumelor care ajung în pieţele din Capitală. Prima recoltă de salată din acest an este deja gata.
Gheorghe Antonescu este legumicultor de mulţi ani. Spune că, pe piaţă, nu se mai găsesc seminţele de legume româneşti pe care le mânca în copilărie.
Şi roşiile plantate în sol românesc provin, de fapt, de la străini. Seminţele sunt aduse din Bulgaria, Olanda sau Israel. Astfel de soiuri sunt şi productive, şi aspectuoase.
Totuşi, gustul diferă. Aşa că Gheorghe Antonescu păstrează, de la an la an, şi seminţe de la roşiile româneşti, pentru că nu mai are de unde să le cumpere. "De exemplu, inima de bou este foarte gustoasă, dar dacă trec două zile şi nu ai vândut-o se înmoaie. Prin asta poţi să îţi dai seama că e roşie românească", explică el.
Soiurile românești, pierdute din lipsă de fonduri
Acum, numai 5% dintre legumele cultivate în solariile de la noi mai sunt cu adevărat româneşti. Există şi soiuri care nu au mai putut fi găsite în ultimii ani, cum ar fi tomatele din soiul Diana, cele de Ţigăneşti şi varza Licurişca.
Cercetătorii de la Staţiunea de Legumicultură din Buzău încearcă să readucă pe piaţă seminţele.
Roşiile "Inimă de bou" sunt un exemplu de soi românesc care este cultivat acum, după mulţi ani.
În acelaşi timp, cercetătorii de la Staţiunea de Cercetare din Buzău spun că varza Licurişca va ajunge din nou pe piaţă peste aproximativ doi ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰