Antena Meniu Search
x

Lenuţa Tăune, bătrâna de 88 de ani din Galați care s-a dedicat salvării folclorului local

Există locuri unde tumultul vieţii moderne nu ajunge. Aici trăiesc oameni-tezaur care păstreză cu sfinţenie tradiţiile şi obiceiurile altor vremuri. Un astfel de om este Lenuţa Tăune, din judeţul Galaţi, care la 88 de ani îşi dedică timpul culegerii şi conservării folclorului din zonă.

de Redactia Observator

la 31.05.2020, 23:30

Vezi și
  • Lenuța Tăune e pasionată de poezie.
  • Femeia locuiește într-o casă de peste 100 de ani.

La aproximativ 80 de kilometri de Galaţi, printre dealuri şi văi, se află satul Cavadineşti. Grav afectat de depopularea din ultimele decenii, aici îşi duc traiul liniştit aproape 1.000 de locuitori.

Printre ei, am găsi-o pe Lenuţa Tăune, o doamnă în etate cu un talent nemărginit.

Lenuta Tăune: Povesteste vale din lunga ta cale de negru parau cu apa la brau, de sub umbra lunii, din apa hornicii, care a dus in valuri lovite de maluri numai chin si jale curgand peste vale.

Sunt câteva versuri din "Balada Horincei", o odă dedicată râului de la marginea satului pe care Lenuţa Tăune a scris-o în urmă cu 50 de ani. De atunci, reproduce din memorie cu mare precizie poeziile de care este foarte mândră.

Lenuta Tăune: Lucrul ăsta l-am moștenit de la mama. M-a învățat cum să recit.

Poezia nu este singura ei pasiune.

Lenuta Tăune: Am jucat teatru in Galati inainte de a se infiinta teatrul.

Femeia locuieşte singură într-o casă veche de peste 100 de ani, moştenire de părinţi. Dar vecinii îi trec des pragul. Vin să îi asculte poeziile şi să îi admire gospodăria, căreia Lenuţa Tăune i-a dat şi o notă personală de umor.

Lenuța Tăune: La Brașov într-o vizită am văzut grota haiducilor, grota vânătorilor, da eu cum sa scriu eu? Că e tot o grotă.. lasă ca scriu Grotlenț - grota Lenutei!

Căsătorită de trei ori, dar făra copii, doreşte să lase casa moştenire primăriei pentru a face din ea un muzeu al satului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Lenuţa Tăune, bătrâna de 88 de ani din Galați care s-a dedicat salvării folclorului local