Antena Meniu Search
x

Lipsa medicilor de specialitate, un impediment major în lupta pentru combaterea coronavirusului

Pentru prima dată după 12 zile, numărul pacienţilor testaţi pozitiv a scăzut sub 1000. Chiar şi aşa, încă nu e nimeni optimist, iar luminiţa de la capătul tunelului e tot departe. În acelaşi timp, în toată ţara rămâne problema lipsei medicilor, atât în spitale, cât şi în Direcţiile de Sănătate Publică. Pacienţii ar avea unde să fie trataţi, dar nu-i nimeni să facă asta. Iar anchetele epidemiologice bat pasul pe loc pentru că n-are cine să le facă.

de Redactia Observator

la 03.08.2020, 22:30

Vezi și
  • Pentru prima dată după 12 zile numărul pacienților noi infectați cu coronavirus a scăzut sub 1.000.
  • Managerii mai multor spitale reclamă lipsa medicilor de specialitate.

Următoarele două săptămâni sunt decisive pentru evoluţia cazurilor de coronavirus. Înăsprirea regulilor sanitare de la 1 august ar trebui să aibă un efect pozitiv asupra numărului de noi pacienţi. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Dacă vom respecta aceste norme, avem o săptămână jumate-două în care ar trebui să intrăm într-un platou și să avem apoi o scădere a numărului de cazuri noi. Dacă nu, ne vom confrunta în perioada imediat următoare cu o creștere și mai accentuată a numărului de cazuri.

Săptămâna care tocmai s-a încheiat a fost cea mai neagră de la începutul pandemiei. În ultimele șapte zile au murit 226 de români, cu 35% peste săptămâna precedentă. Şi numărul cazurilor noi a crescut până la 8107, faţă de 7763 în intervalul 20-26 iulie. 

Astăzi am avut sub 1000 de cazuri noi, după 12 zile în care bilanţul a fost peste acest prag. Şi în secţiile de Terapie Intensivă sunt tot mai mulţi bolnavi: 419, cu 66 mai mulţi decât acum o săptămână.

Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât nu sunt suficienţi medici, nici în spitalele COVID, nici în Direcţiile de Sănătate Publică, în ciuda asigurărilor venite de la vârful ministerului. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: DSP-urile au beneficiat în ultimele zile de detaşări ale personalului de la medicina şcolară, atât asistenţi, cât şi medici, pentru a ajuta la acele anchete epidemiologice.

Voluntariatul nu pare să aibă prea mulţi adepţi. Doar 20 de medici şi-ar fi oferit serviciile, din 4000 de solicitări făcute, aşa că singura soluţie rămâne detaşarea. Numai astfel ar putea începe să funcţioneze şi unitatea mobilă de terapie intensivă de la Galaţi, care stă închisă de trei săptămâni. 

Alina Valentina Dobrea, manager Spitalul Judeţean Galaţi: Domnul ministru ne-a promis încă doi rezidenţi de la Bucureşti, avem nevoie și de medici specialiști și de asistente.

De 30 de medici şi personal auxiliar ar fi nevoie. Deocamdată, sunt doar doi medici veniţi de la Iaşi. Dacă managerul dă vina pe lipsa personalului, ministrul dă vina pe manager. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: La Spitalul Județean din Galați este un prost management în care ai doar 300 de pacienți dintr-un total de 1800, cât trebuie să fie. Ai 2200 de cadre din care 193 sunt infectate.

Galaţi este al patrulea judeţ în ceea ce priveşte numărul cazurilor de coronavirus, cu aproape 2300 de infectări de la începutul pandemiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Lipsa medicilor de specialitate, un impediment major în lupta pentru combaterea coronavirusului