Carantină parţială: restricţiile care intră în vigoare pe 9 noiembrie

De Veronica Micu.
Publicat: 09.11.2020, 06:37.
Actualizat: 09.11.2020, 16:52

De astăzi, 9 noiembrie, este carantină parţială în România: au intrat în vigoare noile restricții dispuse de autorităţi, pentru a controla extinderea pandemiei de coronavirus.

Politist si jardarm cu mască, asigurând ordinea în timpul perioadei de carantină parţială, începând cu 9 noiembrie

Forţele de ordine vor aplica amenzi pentru cei care nu se vor conforma noilor restricţii, care încep pe 9 noiembrie şi vor fi valabile pentru următoarele 30 de zile

Hepta

Potrivit noilor restricţii care au intrat în vigoare pe 9 noiembrie, circulația pe timp de noapte nu va mai fi permisă în intervalul orar 23:00 și 5:00, decât din motive bine întemeiate.

De asemenea, toate școlile din țară trec în sistem online, magazinele se închid la ora 21.00, târgurile și pieţele care se află în spaţii închise nu mai pot funcţiona, petrecerile sunt interzise, iar masca de protecție este obligatorie peste tot.

Măsurile și restricțiile sunt valabile 30 de zile, perioadă după care se va face o reevaluare a situaţiei epidemiologice.

Cei care nu respectă măsurile pot fi amendați cu sume cuprinse între 500 de lei și 2.500 de lei.

Carantină parţială: lista completă a măsurilor și restricțiilor care intră în vigoare de luni, 9 noiembrie, ora. 00.00:

- Masca de protecție este obligatorie în spațiile publice, cele comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, pe tot teritoriul țării, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

- Toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați trebuie să organizzeze activitatea și desfășurarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 2 ore.

- În toate localitățile, activitățile didactice care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ să se desfășoare în sistem on-line.

Circulaţia pe timp de noapte, interzisă între orele 23.00 – 5.00

- În toate localitățile din România, se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.

Sunt exceptate persoanele care:

a) se deplasează în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) se deplasează pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

Citește și:

c) se deplasează în afara localităților, sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) se deplasează pentru motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Descarcă modelul declaraţiei pe propria răspundere

Descarcă modelul adeverinţei de la angajator

Declarația pe propria răspundere și adeverința de la angajator pot fi semnate online, pe platforma STS

Telefoanele de tip smart oferă posibilitatea realizării acestei semnături olografe chiar pe aparat. Pe iPhone soluţia este foarte simplă. Trebuie doar să ai configurată aplicaţia Mail şi să-ţi trimiţi documentul pe adresa ta. Odată ce-ai făcut asta, îl deschizi şi-l semnezi direct în aplicaţie.

Se mai poate apela la aplicaţia Adobe Acrobat Reader care funcţionează pe Android şi iOS şi este gratuită. Documentul PDF cu formularul de declaraţie se descarcă de pe site-ul oficial şi se deschide cu aplicaţia Adobe Acrobat Reader. Pentru a semna documentul trebuie accesat butonul „Edit”, marcat cu semnul grafic al unui pix şi se alege „Fill & Sign”.

Apoi se accesează pictograma unui stilou şi documentul se poate semna în spaţiul dedicat. După ce se dă comanda „Done”, semnătura va fi salvată şi va putea fi folosită şi pe viitor.

În fine, mai există posibilitatea accesării platformei formular.sts.ro a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) pe care declaraţia se poate completa online şi mai apoi salva pe dispozitiv.

Petrecerile publice și private, interzise

- Se interzice organizarea reuniunilor cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.

- Piețele care au pereți rabatabili vor fi deschise. Acolo unde piețele nu se pot deschide, mesele alocate producătorilor agricoli vor fi scoase în spațiile publice, pe alei sau pe străzile din proximitatea piețelor. Primăriile vor trebui să organizeze piețe agroalimentare volante în aer liber pe alte amplasamente.

- Operatorii economici care desfășoară activități de comerț sau prestări servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, au obligația de a-și organiza și desfășura activitatea în intervalul orar 05.00 – 21.00.

- Farmacile, benzinăriile și operatorii economici care au ca activitate livrarea de produse la domiciliu își pot desfășura activitatea în regim normal, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

- Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate în exteriorul clădirilor, în aer liber. Este necesară asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și este permisă participarea a maximum șase persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite.

Peste 300.000 de cazuri de coronavirus în România

Până luni, 9 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 306.991 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 206.793 de pacienți au fost declarați vindecați.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 991 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până pe 9 noiembrie, 8.009 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
Bucătarul Mihai Csillag, fost concurent la Chefi la Cuţite, e de negăsit de 3 luni. "Sunt foarte multe lucruri care nu se leagă"
1
Eveniment • pe 17.06 la 19:50

Un tânăr bucătar, care a participat la Chefi la cuţite, este dat dispărut de mai bine de 3 luni. De el nu mai ştiu nimic nici familia, nici prietenii. Iar pentru că ancheta poliţiei bate pasul pe loc, mama disperată cere ajutor pe Facebook. Abia astăzi, după ce reporterii Observator au întrebat de caz, anchetatorii au sunat persoana cu care ar fi vorbit ultima dată la telefon. 

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 19 iunie 2021. Fecioarele au nevoie de mai multe momente de relaxare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro