Antena Meniu Search
x

Video Localnicii din Orşova au în ogradă o adevărată comoară: Saramura naturală, din miezul pământului, este folosită în bucătărie, dar şi ca medicament

La mai puțin de 10 km de Reghin, în județul Mureș, localnicii din Orşova se bucură de o comoară puţin ştiută în zilele noastre. Saramura naturală, cea de la care îşi ia gustul telemeaua de Ibăneşti, vine chiar din miezul pământului. Iar oamenii care o folosesc şi în bucătărie, şi ca medicament, spun că izvoarele de aici erau căutate şi acum câteva sute de ani.

de Redactia Observator

la 30.09.2021, 16:38

Vezi și

Localnicii ştiu exact ce mină de aur au în...ogradă. Din moşi strămoşi au auzit de proprietăţile apei sărate care vine din adâncurile pământului. 

​''E o bogăție destul de mare pentru comună. Ea tot timpul vine din izvor. Nu e cu conservant, nu e cu chimicale și din afară vin, duc saramură, care se folosește la varză, la gogonele, la mâncare, chiar se folosește și la băi.'' 

Liviu Todoran, specialist în alimentație publică: Saramurile din zona centrală ardeleană conțin o cantitate mai mică de iod, dar compensează cu alte substanțe, potasiu, magneziu, brom....

Tot de la saramura de Orşova îşi iau gustul şi preparatele lor tradiţionale. De la murăturile cu gust deosebit, la celebra brânză de Ibăneşti sau carnea la garniţă. 

Pe acelaşi subiect

Nicu Bumb, inginer: Pentru noi este o favoare foarte mare să avem această fântână. Fântâna asta are 300 de ani, dar veneau oamenii, făceau găuri în pământ de unde scoteau această bogăție cu care își conservau carnea, legumele și chiar brânză.

România este cea mai importantă zonă saliferă din Europa

''În această saramură de Orşova se regăseşte o cantitate de calciu şi de magneziu care lasă o amprentă importantă în produsul finit. Folosim saramura de Orşova pentru topire. Singurul conservant pe care îl folosim pentru fabricarea caşcavalului este îmbăierea în saramura de Orşova.'' 

România este cea mai importantă zonă saliferă din Europa, cu toate acestea, până acum câțiva ani, în lume nu se știa nimic despre această zonă. Asta în timp ce ţări precum Austria sau Spania şi-au inclus monumentele similare de exploatare a sării în patrimoniul mondial UNESCO. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Localnicii din Orşova au în ogradă o adevărată comoară: Saramura naturală, din miezul pământului, este folosită în bucătărie, dar şi ca medicament