150.000 de locuri de muncă în pericol, prin nedeschiderea restaurantelor de la 15 iunie
Cu ușile închise, dar cu datorii care cresc de la o zi la alta. De asta se plâng patronii restaurantelor, dezamăgiți că nici din 15 iunie nu pot să primească clienți. Doar cu terasele deschise la jumătate din capacitate nu o să reușească nici să-și mai plătească angajații, iar peste 150.000 de oameni s-ar putea trezi șomeri, în doar câteva zile.
- Patronii de restaurante reclamă că nu își vor mai putea plăti angajații.
- Turiștii de pe litoral servesc masa în serii, la hoteluri.
Locurile puţine de pe terase creează deja probleme turiştilor care sunt în vacanţă. În următoarele două săptămâni, situaţia va fi şi mai dificilă, spun patronii de restaurante. 500.000 de oameni şi-au cumpărat pachete turistice pe litoral care includ mic-dejun, demipensiune sau all-inclusive. Misiunea hotelurilor pare aproape imposibilă.
Mohammad Murad, președinte FPTR: De ce în Bulgaria se poate? Fără nicio restricție restaurante deschise ... Am zis noi nu vă putem oferi în România locuri la masă în interior și atunci orice persoană poate să înțeleagă. Care e diferența dintre 2 Mai și Albena? De ce acolo se poate și aici nu se poate?
Linica Stan, președinte patronate Mangalia: Care-i diferenţa că în această unitate hotelieră intră 100 de turişti români, iar la Albena intră 100 de turişti români?
Managerii hotelurilor caută soluţii de avarie.
Elena Oprea, manager hotel: Pentru micul dejun în continuare vom servi pe serii pe fiecare etaj în parte, iar prânzul și cina vom încerca să facem rezervări în prealabil. Cei care vin neanunțați vor trebui să se reorienteze.
În practică, puţini turişti vor putea mânca în acelaşi timp la terasa hotelului în care sunt cazaţi.
În mod normal, pe această terasă din stațiunea Mamaia erau 35 de mese. Acum, numărul este mult mai mic, ajungând la 20. În același timp pot lua masa 80 de persoane, față de 150, așa cum erau obișnuiți angajații.
Suferă turiştii, suferă şi angajaţii din industrie. Amânarea cu încă două săptămâni a redeschiderii restaurantelor aduce un nou val de concedieri. Spre exemplu, în Capitală, un patron anunţă că urmează să dea afară jumătate din personal.
Radu Dumitrescu, patron restaurant: Nu putem supraviețui, nu putem plăti nici chirii, nici oameni, nici furnizori, nici absolut nimic. Avem foarte multe cheltuieli, nu putem supraviețui doar cu 40% din locurile de pe terase deschise.
În Arad, unde este cea mai mare comunitate de italieni din România, restaurantele deținute de ei sunt în pragul falimentului.
Salvo La Castro, chef restaurant: Noi am fost închiși, dar datoria a mers încontinuare, nu e că s-a blocat ceva. Prefer să închid, să trimit acasă toți angajații și să fac altceva. Nu pot.
Un dezastru din punct de vedere economic, la nivelul întregii țări. Se estimează că după 15 iunie 40% dintre angajații din industria ospitalităţii ar putea rămâne șomeri. Aproximativ 150.000 de oameni.
Daniel Mischie, presedinte HORA: Fiecare zi de întârziere a redeschiderii va duce ca numărul de operatori care nu vor putea să redeschidă să crească.
Oficialii nu se lasă, spun că riscul de infectare e totuşi mare în restaurante şi localuri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰