Video Locurile de joacă, adevărate pericole pentru copii. 15 locaţii din cele mai mari trei parcuri din Bucureşti, închise temporar
Leagăne ruginite, care abia se mai ţin în şuruburi, tobogane sparte şi multă mizerie. Asta au găsit inspectorii de la Protecţia Consumatorului
în locurile de joacă din marile parcuri din Capitală. Deşi reprezintă un pericol pentru copii şi în mod normal ar fi trebuit închise pentru reparaţii, ele sunt deschise publicului în continuare. Primăria generală se plânge că n-are bani pentru a rezolva toate problemele.
Parcul din centrul Capitalei arată ca după război. Iar locurile de joacă de aici au devenit un adevărat pericol pentru copii.
Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: L-am găsit într-o avansată stare de degradare. Pare că ar trebui dus la parcuri vechi, dacă ar exista zona aceasta, alături de depozitele de fier vechi. Marea majoritate a echipamentelor prezintă pericole grave pentru cei mici. Muchii tăietoare, cuie ruginite, crăpături, lucruri care pot pune în pericol, cu siguranţă.
Mădălina Chiţac, reporter Observator: Oprire temporară. Este afişul care a fost pus de autoritatea pentru protecţia consumatorului chiar la intrarea în locul de joacă din Parcul Cişmigiu. Cu toate acestea, afişul este ignorat de foarte mulţi părinţi care au venit în parc cu cei mici.
Pericole la tot pasul
- Invazie de ciori în Satu Mare. Păsările au pus stăpânire pe parcuri, autorităţile se declară depăşite de...
- Zgomotul sinistru care îi face pe oamenii din Satu Mare să se adăpostească. Ciorile fac pagube mari şi nu pot fi...
- Autorităţile din Târgu Jiu declară război ciorilor. Păsările vor fi alungate cu un sistem care scoate un sunet...
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
În total, 15 locuri de joacă ar fi trebuit să fie închise în parcurile Cişmigiu, Tineretului şi Herăstrău.
Mădălina Chiţac, reporter Observator: Pentru toate problemele descoperite în marile parcuri din Bucureşti, la răspundere va fi trasă Primăria Capitalei. În acest caz, amenzile pot ajunge până la câteva zeci de mii de lei. Oricum, în ultima perioadă, Primăra Generală a investit tot mai puţini bani pentru întreţinerea parcurilor. Spre exemplu, în 2021 s-a cheltuit suma de 9.6 milioane de lei, sumă de două ori mai mică în comparaţie cu 2020.
Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: Trist este că, din păcate, există puţine demersuri de imputare a acestor sume către persoanele care se fac cu adevărat vinovate. Ne spuneau că dânşii au făcut zeci de solicitări pentru a se aloca fonduri şi pentru a fi luate măsuri. Dar acestea, din păcate, nu au venit.
Aşa că problemele nu se vor rezolva prea curând.
Localnici: - Am înţeles că ar fi promisiuni dar pentru următorii cinci ani. Ai mei o să fie la şcoală.
- În fiecare an nu se face nimic. Deci, trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul.
Pentru 2022, bugetul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, instituţia care se ocupă de îngrijirea parcurilor, este de 93 de milioane de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰