Antena Meniu Search
x

Video Zgomotul sinistru care îi face pe oamenii din Satu Mare să se adăpostească. Ciorile fac pagube mari şi nu pot fi alungate nicicum

E invazie de ciori în Satu Mare. În special în cel mai mare parc din oraş, pe care oamenii deja îl evită de groaza zgomotului şi a mizeriei lăsate de păsări. Autorităţile au testat mai multe metode pentru a scăpa de ele, dar nimic nu a funcţionat. Mai mult, primarul s-a ales cu plângere la poliţie pentru că deranjează ciorile, aşa că acum a cerut ajutor de la minister. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 23.03.2022, 20:47

Vezi și

Grădina Romei din Satu Mare. Ar trebui să fie o oază de relaxare pentru localnici şi turiști. Dar cei care vin să se plimbe în parcul întins pe 6 hectare se simt ca într-un film de groază. Pe cer, rulează zilnic scene ca-n "Păsările" lui Hitchcock. "Trebuie să te ascunzi undeva unde, Doamne-fere, să te facă cu găinaţ. Sunt foarte multe. Băncile, unde sunt mai mult cuiburi de ciori, nu poţi sta pe ele", spune un tânăr.

Zgomot sinistru şi mizerie, din cauza ciorilor

Inclusiv zgomotul este sinistru, iar mizeria lăsată în urmă de păsări îi îngrozeşte pe oameni. "E cam murdar, dar ce să facem", se plânge un trecător. "Normal că ne deranjează, sperăm să se ia măsuri", spune un altul.

Dimineaţa, ciorile pleacă din parc după mâncare. În urma lor, angajaţilor primăriei le ia 2-3 ore să spele aleile. Dar seara, păsările se întorc la cuiburi şi fac din nou mizerie. Autorităţile au încercat de toate. Au distrus cuiburile, dar păsările le-au construit la loc. Au încercat inclusiv cu aparate cu ultrasunete, aşa cum au văzut că au făcut cei din Cluj. "S-a comandat un studiu, am comandat aparate care să nu aibă efect asupra altor specii de păsări. Am montat aceste aparate, după câteva zile, o săptămână, ne-am trezit cu Garda de Mediu în control, nişte ONG-uri", povesteşte Maskulik Csaba, de la Primăria Satu Mare.

Pe acelaşi subiect

Răspunsul ministrului Mediului

După ce a dat cu subsemnatul la poliție pentru că a deranjat ciorile, primarul a cerut soluții la minister. "Este permisă şi soluţia de alungare cu un tun de apă, în perioada în care îşi fac cuiburi. Avem şi posibilitatea intervenţiei prin recoltare. Nu poţi, în niciun caz, să intervii în mijocul oraşului cu arme de foc", a declarat Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Ciorile pot trăi până la 80 de ani şi sunt protejate prin lege în România. Vânarea lor se pedepseşte cu amendă sau chiar închisoare, de la 3 luni la un an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Zgomotul sinistru care îi face pe oamenii din Satu Mare să se adăpostească. Ciorile fac pagube mari şi nu pot fi alungate nicicum