Antena Meniu Search
x

5 lucruri de care să ții cont atunci când cumperi un tractor

Unul dintre utilajele ce nu pot lipsi când vine vorba despre lucrări agricole este tractorul. Cu ajutorul unui tractor poți să îți reduci eficient costurile, poți economisi timp prețios și poți fi mult mai productiv.

de Redactia Observator

la 15.07.2020, 16:38

5 lucruri de care să ții cont atunci când cumperi un tractor - magazialucostica.rO

Un tractor te poate ajuta la toate lucrările agricole din timpul anului, bineînțeles atașându-i accesoriile potrivite. 

Dacă ești în căutarea unui tractor și nu știi care este cea mai bună modalitate prin care îl poți alege, în continuare îți vom prezenta cinci aspecte de care să ții cont atunci când cumperi un tractor! 

  1. Tipul de tractor dorit

Piața tractoarelor este segmentată în funcție de mai multe criterii, iar unul dintre acestea este destinația tractorului, practic modul în care îl vei utiliza. Astfel, se regăsesc patru tipuri principale de tractoare

  • tractor de mici dimensiuni destinat tunderii peluzelor și altor activități ce nu necesită o putere foarte mare și nici foarte multe accesorii; 

  • tractor de grădina, dotat cu ambreiaj hidraulic, anvelope de tracțiune și accesorii ce pot fi folosite pentru a întreprinde diferite activități în grădina; 

  • tractor compact, ce are un motor de până în 45 CP și o mulțime de accesorii agricole, perfect pentru terenuri medii; 

  • tractor de mari dimensiuni (în general are un rezervor de peste 75 litri) potrivit pentru terenuri extinse, dotat cu toate accesoriile și uneltele de care ai nevoie pentru a desfășura orice lucrare agricolă. 

Bineînțeles trebuie să ții cont și de specificul domeniului în care vei folosi tractorul: unele sunt potrivite pentru teren accidentat, altele pentru teren neted, de câmpie. De exemplu, dacă ai un teren mediu la munte sau într-o zona deluroasă, vei avea nevoie de un tractor cu un motor puternic, care să fie capabil să sape pământul mai tare și să poată urcă fără probleme, dacă este nevoie. 

  1. Cost

Bugetul este unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont. În cazul în care ai un buget flexibil, este mai ușor să achiziționezi un tractor ideal pentru tine, însă dacă ții foarte mult la un cost pe care ți l-ai propus, s-ar putea să fie nevoie să cauți ceva mai mult timp. 

Prețul unui tractor este dictat de mai mulți factori, printre care: producătorul, tipul tractorului, accesoriile, puterea și multe altele. Astfel, un tractor mic, ideal pentru peluza sau grădina poate costă în jur de 6.000 euro, iar unul de mari dimensiuni poate ajunge la peste 40.000 euro. Ține cont că în afară de costul efectiv al tractorului, este posibil să ai nevoie și de anumite accesorii care să îți facă munca mult mai ușoară și care s-ar putea să nu fie incluse în preț. 

De asemenea, un alt factor decisiv în ceea ce privește prețul este starea tractorului: dacă este nou sau second hand. Este posibil ca pentru un tractor second hand puternic și cu numeroase accesorii să plătești cât pentru unul nou, dar nu la fel de performant. Depinde foarte mult de preferințele tale și de compromisurile pe care ești dispus să le faci. 

  1. Dotări și mod de operare

Tractoarele moderne înglobează tehnologie de ultima generație, printre care comenzi intuitive, dispozitive cu afișaj electronic și nu doar atât. Un tractor modern poate fi mult mai ușor de mânuit decât unul de generație mai veche, datorită acestor tehnologii. În plus, confortul operatorului contează mult, astfel încât poți opta chiar și pentru tractoare cu aer condiționat de exemplu. Nimănui nu îi place să lucreze câteva ore bune vara, în soare, pe un teren fără pic de umbră, într-un utilaj. 

În ceea ce privește dotările, poți opta pentru utilaje care au deja accesorii montate din fabrică sau pentru cele care permit atașarea unor accesorii și unelte compatibile, pe care le poți cumpără separat. În funcție de producător și de modelul tractorului, unele accesorii sunt mai ușor de găsit, pe când pentru altele va trebui să faci puțină muncă de cercetare. 

  1. Avantaje post cumpărare oferite de vânzător

Procesul de cumpărare, mai ales în cazul utilajelor nu se oprește în momentul în care bunul a fost achitat și livrat. Serviciile post-vânzare ar trebui să fie unul dintre criteriile pe care le iei în considerare în momentul în care alegi un tractor. Foarte mult contează termenul de garanție atât pentru tractor, dar și pentru fiecare accesoriu în parte (dacă este cazul), modul în care se vor face reparațiile în service în cazul în care este nevoie, dar și posibilitatea de a cumpăra noi accesorii, eventual cu o mică sau substanțială reducere (acest lucru ține mai mult de partea de fidelizare post-vânzare). 

  1. Nou sau second hand? 

Așa cum îți spuneam mai sus, prețul este influențat și de starea utilajului. Poți opta pentru un tractor nou sau pentru unul second hand. 

Spre deosebire de autoturisme, tractoarele sunt mult mai rezistente, astfel încât poți opta pentru tractoare second hand și poți avea surprize frumoase. Dacă îți surâde ideea, înainte de achiziție, asigura-te că verifici foarte bine utilajul, iar dacă nu te pricepi, cere sfatul unui expert. Un alt aspect de care să ții cont este vechimea tractorului: unele piese de schimb nu se mai găsesc pentru tractoare foarte vechi. Astfel, vei scăpa de neplăcerea de a achiziționa un tractor ce s-ar putea defecta și pe care s-ar putea să nu îl poți repara (aici includem și accesoriile). 

Acestea sunt cele cinci aspecte de care trebuie să ții cont în momentul în care achiziționezi un tractor. Sperăm că informațiile prezentate să îți fie de folos! 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » 5 lucruri de care să ții cont atunci când cumperi un tractor