Antena Meniu Search
x

Lucruri inedite despre rochia de mireasă! Cum a devenit albul culoarea mireselor

Rochia de mireasă albă are o istorie de aproape 2000 de ani. La început, miresele purtau diferite culori în funcţie de statut.

 Rochia de mireasă albă are o istorie de aproape 2000 de ani. La început, miresele purtau diferite culori în funcţie de statut.

Fiecare culoare avea o semnificaţie. Există chiar şi un poem despre culoarea rochiei de mireasă: „mărită-te în alb şi vei face cele mai bune alegeri, mărită-te în gri şi vei pleca departe, mărită-te în negru şi-ţi vei dori să nu fi făcut acest pas, mărită-te în roşu şi-ţi vei dori să mori, mărită-te în albastru şi vei fi întotdeauna sinceră, mărită-te în haine de nuanţa perlei şi vei trăi furtunos, mărită-te în verde şi-ţi va fi ruşine să fii văzută, mărită-te în galben şi-ţi va fi ruşine de prieteni, mărită-te în maro şi vei fi alungată din oraş, mărită-te în roz, iar spiritul tău se va scufunda în abisuri”.

Dacă astăzi albul simbolizează puritatea, în trecut albastrul deschis avea această semnificaţie. Purtat de mirese până în 1870 era asociat cu Sfânta Fecioară iar în mod tradiţional a simbolizat fidelitatea şi iubirea eternă.

Mireasa care se îmbracă în albastru deschis crede că viitorul soţ va fi întotdeauna sincer cu ea şi, chiar dacă întreaga costumaţie nu este în această culoare, mireasa are grijă ca măcar un desuu să fie astfel.

Pentru miresele din clasa de jos culoarea cea mai răspândită la rochie a fost multă vreme griul. Aceasta, pentru că o astfel de rochie putea fi refolosită în zilele de duminică, fiind considerată ca având o culoare eminamente respectabilă.

În secolul 18, albul era o culoare destinată doliului, permisă mireselor în cazul în care pierduseră pe cineva apropiat de curând. Totul s-a schimbat odată cu nunta Reginei Victoria cu Prințul Albert. Aceasta a comandat o rochie din mătase grea și dantelă, cu aplicații colorate ce semnificau florile de portocal, un simbol al fertilității.

Moda victoriană se păstrează până în secolul XX, când creatoarea Coco Chanel distruge aproape toate tabu-urile şi în privinţa rochiilor de mireasă. În 1920, ea introduce rochia scurtă însă cu trenă lungă, conservând culoarea alb dedicată acestui eveniment. Stilul devine mai simplu şi reflectă schimbarea rolului femeii în societate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri sociale » Lucruri inedite despre rochia de mireasă! Cum a devenit albul culoarea mireselor