Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Magiunul de prune, printre produsele care au învins pandemia

Este perioada în care fructele s-au copt, se culeg, şi din ele se prepară adevărate delicatese. Iar în această perioadă, în Transilvania, patria prunelor, ar fi trebuit să aibă loc unul dintre cele mai vechi festivaluri ale toamnei. Cel al magiunului. Pandemia a încurcat însă planurile localnicilor. Dar nu şi producţia delicatesei, care nu are nevoie de niciun strop de zahăr. 

de Redactia Observator

la 07.09.2020 , 23:24

  • Annamaria Nagy, localnică, spune că procesul dureazaă până la 16 ore
  • Magiunul de prune, apreciat de generații întregi

Până la momentul când magiunul a ajuns să clocotească pe foc este un drum lung. Totul începe în livadă, la cules de prune.

De sute de ani, în localitatea Iara de Mureş, celebrul magiun este la loc de cinste, iar secretul preparării lui s-a transmis din bătrâni.

Procesul de fabricaţie nu este unul complex. Prunele se curăță de sâmburi şi se pun la foc în ceaun. Munca însă de-abia începe. Pentru că trebuie amestecat încontinuu.

Vezi și

Annamaria Nagy, localnică: În jur de 16-20 de ore. Acum depinde de foarte multe lucruri. Cât de apoase sunt prunele. Dacă a plouat foarte mult atunci şi fructele reţin mai multă apă.

Dacă acum pentru depozitare se folosesc clasicele borcane, pe vremuri magiunul era păstrat în vase speciale.

Magiunul nu este însă doar o delicatesă dulce. Specialiştii îl consideră un adevărat miracol pentru organism, datorită faptului că este bogat în antioxidanţi. Mai mult, este accesibil şi celor care suferă de diabet şi care îl pot savura fără teamă. Zahărul natural al prunei nu le va afecta sănătatea. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri sociale » Magiunul de prune, printre produsele care au învins pandemia