Antena Meniu Search
x

Mai puţine ore de şcoală în gimnaziu şi la clasele pregătitoare. Proiect inițiat de Pop și semnat de Andronescu

Liviu Pop, fost ministrul al Educaţiei, propune tăierea a două ore pe săptămână în clasele pregătitoare şi eliminarea a până la nouă ore pe săptămână în gimnaziu. Printre semnatarii proiectului se numără și Ecaterina Andronescu, astăzi ministru al Educației pentru a patra oară.

Pop propune tăierea a 2 ore pe săptămână în clasele pregătitoare și eliminarea a până la 9 ore pe săptămână în gimnaziu
Mai puţine ore de şcoală în gimnaziu şi la clasele pregătitoare. Proiect inițiat de Pop și semnat de Andronescu - Observator.tv

Liviu Pop, fost ministrul al Educaţiei, propune tăierea a două ore pe săptămână în clasele pregătitoare şi eliminarea a până la nouă ore pe săptămână în gimnaziu. Printre semnatarii proiectului se numără și Ecaterina Andronescu, astăzi ministru al Educației pentru a patra oară.

Pop vrea să schimbe numărul de ore de școală în preuniversitar, la 5 ani după ce ministerul Educației a început să implementeze un nou curriculum școlar, cu o nouă plajă orară.

Modificarea apare într-un proiect care modifică legea educației, deci numărul de ore ar urma să fie stabilit chiar prin legea educației, dacă inițiativa lui Pop este votată.

Întrebat dacă a modificat profilul de formare al copilului care finalizează ciclul primar sau gimnazial, prin tăierea numărului de ore de școală, Liviu Pop a răspuns: “Nu. Nu există așa ceva”. “Nu modificăm niciun profil al elevului. Unde se modifică profilul elevului, prin stabilirea număruui de ore din preuniversitar?”, a spus Pop, potrivit edupedu.ro.

În ceea ce privește examenul pe care ar trebui să îl susțină la finalul gimnaziului elevii care acum sunt clasa a VI-a, și pentru care legea neschimbată prevede examene noi, Liviu Pop susține că ar trebui amânată susținerea noului tip de examen, “pentru că nu am format profesorii să predea transdisciplinar”.

“Noi ne-am limitat la numărul de ore, nu la ce este în interiorul disciplinelor. Pentru a evita supraaglomerarea elevilor am venit cu această medie. S-ar putea ca la clasa a V-a sa fie numai 20 de ore și la clasa a VIII-a 40 de ore. E decizia experților ce vor decide, tocmai de aceea am dat medie”, a declarat pentru Edupedu.ro fostul ministru Liviu Pop, care a precizat că nu are în vedere și modificarea programelor școlare.

Câte ore propune Pop să fie tăiate, pe fiecare clasă în parte

Concret, proiectul de lege prevede o medie de 20 de ore pe săptămână pentru elevii din clasa pregătitoare până la clasa a IV-a.

În prezent elevii învață 19-20 de ore pe săptămână la clasa pregătitoare (au maximum un opțional), minimum 20 – maximum 21 de ore la clasele I, a II-a și a III-a, iar în ultima clasă de învățământ primar, elevii au minim 21 de ore și maximum 22 de ore la clasa a IV-a.

La gimnaziu, proiectul de lege inițiat de Liviu Pop prevede cele mai drastice tăieri. Proiectul introduce termenul de “medie” de 25 de ore pe săptămână pentru gimnaziu.

În prezent, elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână, potrivit edupedu.ro.

Vezi aici planurile-cadru integrale din învățământul primar, în vigoare în prezent

“Doresc să mulțumesc colegilor senatori care astăzi în ședința Comisiei pentru Învățământ, Știintă, Tineret și Sport din Senatul României, au votat Propunerea legislativă pentru modificarea art.66 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011. Această propunere legislativă vine în sprijinul elevilor, e o reglementare a numărului de ore la clasă, 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în medie 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal”, a scris în urmă cu o zi Liviu Marian Pop.

Acesta a spus că, “din 2016, Guvernul Cioloș a aprobat planurile-cadru pentru învățământul gimnazial astfel: 26-28 de ore pe săptămână pentru clasa a V-a, 28-30 de ore pe săpt. la clasa a VI-a, 31-33 de ore la clasa a VII-a și între 31-34 de ore la clasa a VIII-a. Sper din suflet ca săptămâna viitoare în Plen, să fie reparată această greșeală și în consecință, să fie votat acest raport care aduce o modificare substanțială”.

Textul integral al proiectului legislativ inițiat de Liviu Pop

"Articol unic – Alineatul (1) al articolului 66 din Legea educației naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

(1) Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în medie 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru prefare și evaluare, cât și pentru învățarea în clasă, asistată de cadru didactic, a conținuturilor predate”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Mai puţine ore de şcoală în gimnaziu şi la clasele pregătitoare. Proiect inițiat de Pop și semnat de Andronescu