Antena Meniu Search
x

Curs valutar

O mama din Vrancea i-a donat un rinichi fiicei sale de doar 11 ani, care suferea de o boală ce îi afecta creşterea

O mamă din Vrancea i-a donat un rinichi fiicei sale de doar 11 ani, diagnosticată cu o boală care nu îi permitea organismului să se dezvolte.

de Redactia Observator

la 13.12.2017 , 17:15

I-a dat viață pentru a doua oară! O mamă din Vrancea i-a donat un rinichi fiicei sale de doar 11 ani, diagnosticată cu o boală care nu îi permitea organismului să se dezvolte şi care dezvoltase o insuficienţă renală pe care abia o ducea pe picioare.

Nicoleta a aflat că fetiţa ei suferă de o boală rară, abia în urmă cu două luni, la un control. Femeia observat că fetiţa e prea mică pentru vârsta ei. Medicii i-au spus atunci că rinichii fetei aproape că nu mai funcţionează, iar singura şansă este un transplant. 

Nicoleta Luca, mama fetiţei: 'Pot să-i ofer o şansă la viaţă. Şi un străin dacă era şi aveam puterea asta, tot o făceam."

Vezi și

Norocul familiei a fost că mama a fost compatibilă, astfel că a intrat cu fiica ei în operaţie. Intervenţia a fost un succes.

Nicoleta Luca, mama fetiţei: "I-am spus să nu-i fie frică, să fie curajoasă, că e bine, că e, dar mai mult m-a încurajat ea pe mine, decât eu pe ea. Mi-a zis să fim tari, să nu-mi fie frică, că nu se întâmplă nimic."

Chiar dacă a fost dificilă, intervenţia a fost un succes. În scurt timp, cele două vor fi externate. Acasă le aşteaptă tatăl şi cei doi fraţi, de 6 şi 9 ani.

Doctor Cornel Moroșanu, medic primar chirurgie vasculara, coordonator echipa transplant: "Transplantul renal la un copil de genul ăsta, îi dă şansa să crească, să se dezvolte, pentru că altfel, datorită insuficienţei renale, nu va creşte, va rămâne micuţ."

În ultima perioadă a început să crească şi numărul familiilor care acceptă donarea de organe, de la rudele decedate. 

Adrian Covic, medic-şef compartiment transplant renal: "Au fost vreo câteva familii care au simţit într-un fel că regăsesc un sens în acea tragedie, prin faptul că măcar poate fi redată viaţa unui bolnav incurabil."

Însă lista de aşteptare continuă să fie lungă. Sunt 500 de pacienţi care fac dializă, dintre care aproximativ 300 de pacienţi, din judeţele din zona Moldovei, care aşteaptă un transplant. 

Doctor Ionuț Nistor, purtător de cuvânt spitalul clinic Dr. C. I. Parhon Iași: "O parte din pacienţi, din păcate, nu mai pot fi incluşi pe lista de aşteptare, fiind ori cu comorbidităţi ori cu vechime foarte mare, pentru care intervenţia de transplant de rinichi ar fi prea riscantă."

Luna trecută medicii de la Spitalul Parhon din Iaşi au realizat o altă premieră de succes: un transplant renal între doi fraţi gemeni, în vârstă de 46 de ani. Intervenţia a fost un succes.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » O mama din Vrancea i-a donat un rinichi fiicei sale de doar 11 ani, care suferea de o boală ce îi afecta creşterea