Antena Meniu Search
x

Protestul mamelor, la Guvern: au arătat cartonașul roșu pentru ordonanța privind concediile maternale

Mămicile au arătat, astăzi, cartonaşul roşu guvernanţilor! S-au strâns în faţa Palatului Victoria pentru a protesta faţă de ordonanţa trei adoptată de Guvern

Vezi și

Mămicile au arătat cartonaşul roşu guvernanţilor! S-au strâns în faţa Palatului Victoria pentru a protesta faţă de ordonanţa trei adoptată de Guvern, ce modifică baza de calcul pentru concediile maternale. Din cauza ei, o mamă plătită înainte de naştere cu salariul minim pe economie, a primit pentru luna ianuarie în jur de 500 de lei, indemnizaţie.

Înarmate cu cartonaşe roşii de diferite dimensiuni, dar şi cu soţii şi copiii alături, mămicile "au eliminat din joc" guvernanţii la ora 12 fix. Majoritatea au venit să lupte pentru drepturile viitorilor părinţi, pe care ordonanţa trei a Guvernului îi afectează cel mai mult. 

La un concediu de maternitate calculat la 200 de lei pe zi, o viitoare mamă lua în decembrie, lună cu 18 zile lucrătoare, 2.945 de lei. În ianuarie, pentru 20 de zile lucrătoare, 3.036 de lei, iar februarie, când din întrega sumă s-a scăzut un CAS mărit şi s-a schimbat şi baza de calcul, lua cu 850 de lei mai puţin, adică 2.550 de lei. 

Ministrul de Finanţe dă asigurări că situaţia se va regla săptămâna viitoare printr-un act normativ.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: "Plafonăm ceea ce datorează o persoană intrată în medical la ce a avut anul trecut. Ca să nu fie niciun fel de problemă, iar cei care sunt în medical să îşi poată recupera sumele respective la nivelul anului trecut vom putea permite anumite rectificări din partea angajatorului."

Săptămâna viitoare ar urma să intre la vot final în Parlament şi un proiect de lege prin care toate consultaţiile, investigaţiile şi tratamentele gravidelor ar putea fi asigurate gratuit.

Tudor Ciuhodaru: "Va constitui un sprijin real pentru multe femei, in special salariate care amana aducerea pe lume a unui copil din considerente economice."

România este una din ţările europene cu cel mai mare număr de decese în rândul viitoarelor mame. O femeie gravidă din 2600 moare în timpul sarcinii, în timp ce media europeană este de un deces la 8900 de cazuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Protestul mamelor, la Guvern: au arătat cartonașul roșu pentru ordonanța privind concediile maternale