Antena Meniu Search
x

Video "Mami, unde pleci? Tu mai eşti copil să mergi la şcoală?" Programul "A doua şansă" pentru cei care au renunţat la studii

Oricine merită o a doua șansă, însă unii trebuie să lupte din greu pentru ea. Când se lovesc de greutățile vieții, cei care au abandonat școala și sunt refuzați de angajatori, se pot întoarce în bancă pentru a obține o calificare. Puțini sunt însă cei care urmează astfel de cursuri. Sunt oameni cu poveşti crunte de viaţă, dar care au puterea să ia viaţa de la capăt.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 14.02.2023, 18:07

Vezi și

Maria are 35 de ani, două fetiţe de 2 şi 5 ani şi un viitor înainte, pe care e hotărâtă să îl schimbe. Am găsit-o astăzi pe băncile şcolii. A venit să ceară ajutorul înaintea susţinerii unor teste. A terminat doar 6 clase, dar a aflat că preţul abandonului şcolar este unul foarte mare.

Maria, cursant: Pentru a putea lucra. Pentru asta m-am înscris la "A doua şansă." Să am măcar 10 clase terminate. Mă întreabă: mami, unde pleci? Mami, la şcoală. Pai de ce, tu mai eşti copil? Nu mami, mă ajută.

Viaţa Mariei nu a fost uşoară

A crescut într-un centru de plasament, într-un sistem dur, pe care dă vina pentru că a eşuat să o ghideze la momentul potrivit.

Maria, cursant: Sistemul s-a întâmplat. Cât eşti minor eşti la mâinile lor. Fiind de mic copil abandonat în prin casele de copii, m-au trimis dintr-un centru în altul şi, tot aşa, şcoala s-a oprit.

În programul "A doua Şansă", pus pe picioare de Inspectoratul Şcolar din Dolj şi susţinut din fonduri europene, S-au înscris 1200 de cursanţi din tot judeţul, cu vârste cuprinse între 22 şi 50 de ani. Pentru a le face drumul spre şcoală mai uşor, inspectorii vor să ofere fiecăruia câte o bicicletă.

Directoare colegiu, Sârbu Maria: Atunci când au auzit că vor primi biciclete, a fost un motiv în plus pentru ei să-i avem cursanţi la programul A doua şansă. Maturitatea acestor cursanţi, deschiderea lor, dorinţa de a-şi finaliza studiile - taie- ne-au făcut să avem o colaborare foarte, foarte bună.

Beneficiile programului a doua şansă 

La finalul celor 4 module şi după 300 de ore de practică, cursanţii obţin o diplomă de 10 clase, dar şi o calificare în domeniul ales. În ţara noastră, nevoia de personal calificat este în continuare una acută. Potrivit Ministerului Turismului, numai industria Horeca s-a confruntat anul trecut cu un deficit de 50 de mii de lucrători.

Din fiecare generaţie care începe clasa I, aproximativ 15% renunţă la şcoală până în clasa a 8-a. Cei care vor totuşi să-şi reia studiile, pot urma cursuri care se desfăşoară în licee tehnice şi şcoli profesionale. În judeţul Dolj, sunt 20 de şcoli care au în programă astfel de module. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » "Mami, unde pleci? Tu mai eşti copil să mergi la şcoală?" Programul "A doua şansă" pentru cei care au renunţat la studii