Manifest pentru lectură: motive să citești zilnic

De Redactia Observator.
Publicat: 09.08.2019, 14:08.
Actualizat: 09.08.2019, 14:08

Un studiu din 2018 a arătat că în România se alocă doar cinci minute pe zi lecturii, în comparație cu țări europene precum Suedia sau Polonia în care se petrec 12-13 minute pe zi cu cartea în față.

În România se alocă doar cinci minute pe zi lecturii

Motive pentru a citi zilnic

unsplash.com

Un studiu din 2018 a arătat că în România se alocă doar cinci minute pe zi lecturii, în comparație cu țări europene precum Suedia sau Polonia în care se petrec 12-13 minute pe zi cu cartea în față.

Dacă ne întrebăm „de ce nu citesc românii?”, una dintre explicații este ora de limba română din școli care nu oferă elevului șansa de a înțelege într-un mod personal cartea, ci îl pune să memoreze comentarii obligatorii scrise din viziunea altora.

De asemenea, ne lipsește o „cultură a relaxării” în această țară, a cărei societate este tot timpul pe repede-înainte. Prinși în malaxorul cotidian, mintea nu se oprește din fugă. Iar seara, când ajungem acasă suntem mult prea obosiți ca să deschidem o carte.

Totodată, generația tânără se poticnește cu cartea în mână, aceasta fiind schimbată pe jocuri video sau filme. Iar copiii de azi pierd exact esențialul lecturii, și anume, faptul că citind îți poți crea propria lume.

De ce să citim azi, 2019? Motivele se află mai jos:

1. Autodisciplina

Fii un ninja-samurai disciplinat care taie cu sabia monotonia din metrou, din tramvai, care se bucură de o clipă de respiro pe o bancă în parc fără să-i pese de străinii care trec pe lângă el.

Antrenează-ți șirul gândurilor care te bombardează zilnic. Majoritatea sunt parazite și nu au ce să caute acolo. Prin lectură exersezi îți concentrarea și îți dirijezi gândurile într-o singură direcție.

După câteva luni de practică nu doar o să devii mai bun la această tehnică, dar îți vei observa creierul mai relaxat și mintea mai curată.

2. Producător, regizor, scenarist, actor, cititor...

Ne plac tare mult filmele, doar sunt printre cele mai bune invenții ale secolului trecut! În schimb, odată cu apariția lor am pierdut ceva esențial și anume imaginația.

Am devenit leneși, astfel, preferăm de multe ori un film în defavoarea unei carți. Frumusețea lecturii este că se lasă filtrată prin tine, prin creativitatea ta, prin subiectivitatea ta.

Psihologii îndeamnă să îi lăsăm pe copii cât mai mult cu o carte alături și să îi încurajăm să citească. Inteligența emoțională și empatia sunt trăsături care îi vor ajuta pe mai departe, odată ce au deprins pofta de lectură.

De asemenea, cartea îți oferă informații: cu cât cunoști mai mult, cu atât înțelegi mai mult. Cunoașterea nu are valoare, fie că preferi beletristica, fie tratatele despre fizică cuantică.

Doar informația este putere, iar puterea este la omul care citește!

3. Vorba dulce mult aduce

Un motiv în plus să citești este acela că vocabularul tău se îmbogățește, tonul vocii se schimbă și îți găsești ușor cuvintele. Storytellingul a devenit în ultimii ani o armă convingătoare în afaceri și relațiile sociale. Cei care citesc sunt foarte buni în acest domeniu și reușesc să îi capteze pe cei din jur.

Dar cum te poți motiva să citești mai des și să nu pierzi din ritm? Poți să folosești Pinterest ca sursă de inspirație. Găsești zeci de template-uri simpatice care te provoacă la a citi genuri diferite de literatură.

De altfel, dacă nu ești adeptul unei cărți fizice, ideal pentru tine este să investești într-un Kindle sau eBook Reader. Iar dacă îți descarci aplicația Goodreads vei avea o sursă nesecată de inspirație la un click distanță.

Manifestă plăcerea de a citi și hai să facem din România o țară „infestată” de microbul sănătos al cititului. Este unul din hobby-urile care trebuie practicate în fiecare zi, fără pauze și fără scuze!

Photo credit: Unsplas

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs accidentul cu 7 morți din Bacău. Altar de flori după tragedie: "Tremur toată, nu mai sunt bună de nimic"
1
Eveniment • pe 26.07 la 18:58

"Tată, spune-mi că e un vis". Acestea au fost primele cuvinte ale băiatului de 15 ani grav rănit în accidentul de ieri din Bacău. Din păcate, era realitatea cruntă. Şi-a pierdut sora, mama şi cele două bunici, iar viaţa lui atârnă acum de un fir de păr. A fost adus azi, de urgenţă, cu un elicopter SMURD, la un spital din Capitală. Între timp, apar informaţii noi şi despre filmul evenimentelor, despre care vă avertizăm că sunt cu puternic impact emoţional.