Antena Meniu Search
x

Marş împotriva violenţei domestice, în Bucureşti: "Nu eşti singură!"

Un marş de conştientizare a violenţei împotriva femeilor „Împreună pentru siguranţa femeilor” va avea loc sâmbătă, în Bucureşti, pe traseul Piaţa Universităţii – Piaţa Victoriei, sub sloganul „Nu eşti singură!”.

Marş împotriva violenţei domestice, în Bucureşti: "Nu eşti singură!"

Un marş de conştientizare a violenţei împotriva femeilor „Împreună pentru siguranţa femeilor” va avea loc sâmbătă, în Bucureşti, pe traseul Piaţa Universităţii – Piaţa Victoriei, sub sloganul „Nu eşti singură!”. Ambasadori ai mai multor state, precum Suedia, Franţa, Germania, Marea Britanie şi SUA şi-au anunţat participarea la manifestaţie.

„Fiecare acţiune de condamnare a violenţei împotriva femeilor ne aduce mai aproape de o lume în care femeile trăiesc în siguranţă. Vrem să ne arătăm solidaritatea faţă de toate femeile care au fost sau sunt nevoite să supravieţuiască violenţei. Vrem să denunţăm public violenţa asupra femeilor şi să condamnăm comportamentul agresorilor. În fiecare zi suntem martori la agresiuni asupra femeilor care nu sunt sancţionate nici de comunitate, nici de statul român. Femeile sunt prizoniere într-o cultură a violenţei în care victimele sunt sistematic acuzate, stigmatizate, învinovăţite”, transmite Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, care include peste 20 de ONG-uri.

Marşul va începe sâmbătă la ora 15.00, pe traseul Piaţa Universităţii (Parcul Colţea) - Piaţa Victoriei.

ONG-urile atrag atenţia asupra statisticilor din România, care arată că 26% din omoruri au avut loc în familie în 2017. De asemenea, din 36.245 de fapte de violenţă în familie sesizate în 2017, au ajuns în instanţă doar 4% (1.491 inculpaţi), iar o femeie din patru a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său (FRA, 2014). 90% dintre victimele care cer ordin de protecţie sunt femei, mai spun organizatorii marşului.

Potrivit evenimentului anunţat pe Facebook, iniţiatorii cer statului să aloce fonduri de la bugetul de Stat pentru programe de prevenţie, conştientizare şi educaţie, să modifice de urgenţă legislaţia astfel încât să existe un sistem de supraveghere a agresorilor folosind brăţări electronice şi să modifice de urgenţă Codul Penal astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă victima îşi retrage plângerea.

ONG-urile mai cer ca instituţiile responsabile ale statului să se sesizeze din oficiu în cazul violenţei împotriva femeilor pentru un număr de 10 zile de îngrijiri medicale, corespunzător realităţilor trăite de femei, nu de 90 de zile de îngrijiri medicale cum este specificat în prezent, dar şi să existe personal specializat şi format pentru a gestiona eficient cazurile de violenţă împotriva femeilor, ţinând cont de riscul de re-traumatizare a victimei. De asemenea, asociaţiile solicită să existe cel puţin un adăpost special pentru femeile victime ale violenţei împotriva femeilor în fiecare judeţ şi să se înfiinţeze centre specializate pentru cazurile de violenţă sexuală, cu personal specializat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală, iar instituţiile responsabile să se autosesizeze în cazurile de acte sexuale cu minore, fiind necesară colaborarea între instituţii ori de câte ori este tratat un caz de agresiune în familie, viol, hărţuire sexuală, exploatare sexuală.

Reprezentanţii organizaţiilor cer să existe programe de educaţie, consiliere şi terapie pentru agresori în fiecare judeţ şi solicită instituţiilor statului să transmită un semnal de toleranţă-zero în ceea ce priveşte violenţa asupra femeilor şi să includă în educaţie noţiuni despre egalitatea de gen şi pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, dar şi să existe mijloacele legale pentru stoparea difuzării de emisiuni care degradează femeile, promovează o cultură a violenţei şi transformă violenţa în divertisment.

Peste o mie de persoane şi-au anunţat intenţia de a participa la acest marş, inclusiv mai mulţi ambasadori în România ai unor state.

Vor participa, astfel, la marşul „Împreună pentru siguranţa femeilor” ambasadorii Algeriei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Norvegiei, Marii Britanii, Statelor Unite ale Americii şi Suediei, iar ambasadorii Austriei, Canadei, Libanului şi Republicii Peru îşi exprimă solidaritatea cu participanţii.

Ambasadorul Marii Britanii a postat şi un filmuleţ în care vorbeşte despre violenţa împotriva femeilor şi îndeamnă la acţiune pentru ca toţi, cu mic cu mare, să participăm la marşul "Împreună pentru siguranţa femeilor!" 

Această participare se aliniază campaniei Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) UNiTE to End Violence Against Women („UNiTE pentru a pune capăt violenţei împotriva femeilor”) sau „Campania portocalie”, al cărei scop este o mai bună informare a publicului şi sporirea voinţei politice şi a resurselor dedicate prevenirii şi eliminării tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor şi fetelor din ţările noastre şi din întreaga lume.

Prin acest gest, ambasadorii doresc să-şi exprime susţinerea pentru şi solidaritatea cu femeile şi fetele din toate ţările şi de pe toate continentele, care suferă astfel de acte de violenţă. Acest flagel reprezintă una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor umane fundamentale la nivel mondial şi necesită mobilizarea şi vigilenţa tuturor sectoarelor societăţilor noastre, se arată în comunicatul comun al misiunilor diplomatice.

Potrivit Brigăzii Rutiere, circulaţia pe banda pe traseul Parcul Colţea – Bd. Nicolae Bălcescu – Bd. Gheorghe Magheru – Piaţa Romană – Bd. Lascăr Catargiu – Piaţa Victoriei (punct final pe trotuarul de la intersecţia Bd. Lascăr Catargiu cu Bd. Iancu de Hunedoara ) va fi blocată pentru deplasarea participanţilor la marş.

Poliţiştii rutieri solicită şoferilor să reducă viteza, să circule prudent şi să respecte semnalele poliţiştilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Marş împotriva violenţei domestice, în Bucureşti: "Nu eşti singură!"