Antena Meniu Search
x

Mărturia unui medic din Suceava, care nu a crezut în virus: "Este o boală perfidă. A fost o luptă să pot respira"

Nu a crezut în existenţa virusului, dar a fost la un pas de moarte din cauza lui. Este povestea unui medic sucevean care a ajuns în stare gravă la terapie intensivă, după ce a fost diagnosticat cu SARS-CoV-2. Acum, la mai bine de patru luni după ce s-a vindecat, recunoaşte că a tratat boala superficial.

de Redactia Observator

la 04.08.2020, 11:24

Vezi și
  • Mihai Ardelean a fost la un pas de a fi intubat
  • Boala are o evoluție imprevizibilă

"A fost o luptă, o luptă efectiv să pot respira". Aşa îşi începe mărturia medicul sucevean Mihai Ardelean. Are 69 de ani, iar pe 20 martie a aflat că este infectat cu noul coronavirus.

Mihai Ardelean, medic: Mi-am dat seama că am ceva, pentru că de câteva zile făceam febră, o febră care nu ceda la Paracetamol pe care îl luăm și la vitamina C pe care o luam.

Iniţial a presupus că e o răceală banală. Nu credea că noul coronavirus este atât de periculos pe cât se spunea. Aşa că nu şi-a bătut capul prea mult cu măsuri de protecţie.

Mihai Ardelean, medic: Mască purtam, dar recunosc că nu o schimbam la câteva ore cum se impune acum. Adică era masca pe care o aveam în buzunarul halatului și am avut 4-5 zile, o săptămână, o puneam așa de decor, să zic.

La insistenţele colegilor şi familiei a mers să îşi facă testul. În scurt timp, atât el, cât şi soţia sa au fost internaţi la Spitalul Judeţean Suceava, iar mai apoi au fost transferaţi la Iaşi. Aici, a ajuns direct la terapie intensivă.

Mihai Ardelean, medic: Se punea problema să fiu intubat, dar văzând eforturile mele şi că sunt conștient de faptul că trebuie să respir să îmi oxigenez creierul și întregul organism au tot amânat momentul intubării și cred că bine au făcut.

După cinci zile la terapie intensivă, a început să se simtă mai bine şi a fost mutat în salon cu soţia sa, a cărei evoluţie fusese mai bună. Acolo şi-a petrecut următoarele zece zile.

Mihai Ardelean, medic: Erau momente dificile când auzeam efectiv alături, intr-o altă rezervă, un bolnav respirând îngrozitor de greu, l-am auzit o zi și o noapte și după aceea nu l-am mai auzit. Și am riscat o întrebare către infirmieră care a venit și zis: era medic la Botoșani, a murit.

A fost unul din momentele care l-au marcat.

Mihai Ardelean, medic: Este o boală perfidă. E ceva foarte înșelător pentru că acum ești bine și se poate că în trei ore să nu fii bine.

Iar asta îl face să creadă a fost printre norocoşi.

Mihai Ardelean, medic: A fost medicină, a fost știință, dar a fost și o minune. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Mărturia unui medic din Suceava, care nu a crezut în virus: "Este o boală perfidă. A fost o luptă să pot respira"