Antena Meniu Search
x

Video Lege doar pentru unii: Masca, obligatorie pentru noi, opțională pentru demnitari

Nimeni nu e mai presus de lege doar că unii sunt... mai egali decât alţii în faţa ei. În ultimele luni, zeci de mii de oameni de rând au fost amendaţi pentru că nu au respectat restricţiile impuse în pandemie.

de Bogdan Ocnaru

la 03.02.2021, 19:45

Vezi și
  • Lege doar pentru unii
  • Sancţiunile curg doar pentru unii
  • Avertisment de la specialişti

În timp ce demnitari sau înalţi prelaţi au scăpat fără vreo mustrare, cu toate că au fost filmaţi fără mască şi fără distanţare. Mai e timp să ne autosesizăm, spun senini poliţiştii şi jandarmii. 

Petreceri private, discursuri publice fără mască în toiul nopţii sau slujbe cu sute de participanţi. Toate au în comun un singur lucru - nerespectarea legii. 

Lege doar pentru unii

Nu e zi în care să nu auzim despre întâlniri sau petreceri private la care Poliţia intervine şi strică distracţia. Petrecăreţii şi gazdele primesc amenzi de sute sau chiar mii de lei. 

Doar că alte încălcări flagrante sunt trecute cu vederea. Diana Ivanovici Şoşoacă este senator al României şi rareori a fost văzută purtând mască. A protestat sfidător la Ministerul Sănătăţii şi în faţa spitalelor. 

Gelu Duminică, sociolog: "Noi am fost învăţaţi că cine-i harnic şi munceşte, ori e prost, ori nu gândeşte. Extrapolând, cine respecta legea e un prost".

Poliţia Capitalei a găsit explicaţia pentru care senatoarea Şoşoacă nu a primit nicio amendă până acum. Are la dispoziţie şase luni pentru a se autosesiza.

Sancţiunile curg doar pentru unii

Între timp, în România reală şi fără privilegii, sancţiunile curg. Administratorul unui fast food din Capitală a fost amendat cu 10 mii de lei, după ce a anunţat că oferă mâncare gratis, iar în faţa localului au venit sute de oameni. 

Peste patronul unui restaurant din Suceava a venit Poliţia pentru că nu a închis la ora 23. A fost reclamat chiar de un client, care a stat la masă după ora permisă de lege. Poliţiştii l-au amendat, însă, şi pe el pentru că nu avea declaraţie pe propria răspundere. 

În aceeaşi ţară, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie merge prin mulţime, face cu mâna sau predică, fără mască. Jandarmii sunt un fel de gardă de corp pentru prelat. 

Arhiepiscopul Tomisului nu a fost niciodată amendat. Dubla măsură e aplicată de la nivel înalt. Premierul Florin Cîţu tocmai a anunţat că va propune suspendarea activităţii pentru cel puţin două săptămâni în cazul operatorilor economici care nu respectă regulile anti-COVID.

Avertisment de la specialişti

Au fost multe discuţii în momentul în care am relaxat condiţiile pentru unii operatori economici. Din păcate, chiar dacă unele restricţii au rămas în vigoare, avem mulţi operatori economici care nu respectă aceste restrictii. 

Răzvan Cherecheş: "Dacă ne uităm la australia, tenismenii, vedete au stat în carantină şi au respectat regulile indiferent de statut, câştiguri reputaţie. acolo regulile se respectă. Din cauza faptului că poliţia nu aplică în mod egal şi corect amenzile, face ca oamenii să creadă că dacă nu eşti prins, eşti cinstit". 

Experţii în sănătate avertizează că nerespectarea măsurilor de siguranţă, în condiţiile apariţiei noilor tulpini de virus extrem de contagioase, va însemna o explozie a numărului de infectări. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Lege doar pentru unii: Masca, obligatorie pentru noi, opțională pentru demnitari