Antena Meniu Search
x

Exclusiv Măștile pentru elevi, afacere închisă în depozite. După ce le-a cumpărat, Ministerul Educaţiei spune că nu sunt conforme

Încă o afacere eşuată a statului este ţinută sub lacăt, în depozite. De peste şapte luni, sute de mii de măşti pentru elevi zac încuiate în cutii, la inspectoratele şcolare. Şi mai sunt două săptămâni până începe şcoala. Ministerul Educaţiei le-a cumpărat, tot ministerul susţine că nu sunt conforme. Urmărește o anchetă în exclusivitate, marca Observator.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 26.01.2021, 21:29

Vezi și
  • Sute de mii de măşti pentru elevi zac încuiate în cutii, la inspectoratele şcolare.
  • Cinci firme - trei private şi două de stat - au câştigat licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei anul trecut, pentru peste 15 milioane de măşti.

Botoşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean. Sub lacăt, în depozit, se află o parte dintre promisiunile cumpărate anul trecut de Ministerul Educaţiei.

15 cutii cu 42 de mii de astfel de măşti sunt aici în depozitul ISJ Botoşani. Măştile au fost retrase din majoritatea şcolilor din judeţ.

Inspector Școlar General Botoșani: ”La solicitarea Ministerului Educaţiei, pentru că erau neconforme. (...) O parte din ele au fost folosite, au ajuns în unităţile de învăţământ, după care au fost retrase”.

Sute de mii de măşti abandonate în depozite

De atunci, măştile sunt abandonate - iar situaţia s-a repetat în mai multe judeţe. În Maramureş, de exemplu, peste 18 mii aşteaptă încă să fie returnate. Iar în Constanţa, o cantitate mult mai mare a rămas într-un subsol.

Măştile neconforme retrase din unităţile de învăţământ de la nivelul judeţului Constanţa zac de mai bine de două luni în subsolul Inspectoratului Judeţean. 

Vorbim de 100 de mii de măşti. Doar câteva au fost folosite până să ajungă aici, pentru că şcoala este online din luna martie.

Cinci firme - trei private şi două de stat - au câştigat licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei anul trecut, pentru peste 15 milioane de măşti.

Pe primul loc a fost o firmă specializată în construcţii, care a încheiat un contract de peste 8 milioane de lei, pentru 5 milioane 850 de mii de măşti. Duplex SA. Este chiar firma care ar fi livrat măştile calificate drept neconforme de către Ministerul Educaţiei.

Administratorul societăţii este Adrian Neag, fost consilier judeţean în Braşov. L-am întrebat cum a ajuns o firmă de construcţii să pună mâna pe cea mai mare parte a contractului cu Ministerul Educaţiei.

Ministerul Educaţiei a dat firma câştigătoare în judecată

Adrian Neag, director general Duplex SA: ”Orice experienţă se câştigă de la zero. Participăm în mod constant la licitaţii, livrăm în mod constant la insituţii publice aceste materiale de protecţie”.

Nimeni nu i-ar fi cerut să returneze măştile vândute către Ministerul Educaţiei.

Adrian Neag, director general Duplex SA: ”Noi nu am livrat măşti neconforme. A fost vorba de o eroare de redactare a unor documente”.

O eroare care a ajuns până în instanţă. Cu măştile blocate în depozite, Ministerul Educaţiei a dat firma câştigătoare în judecată.

Dragoş Rădulescu, secretar de stat MEC: ”Acele mostre erau conforme cu ceea ce se cerea. Ulterior, la un inspectorat, au fost aduse nişte măşti care păreau a nu fi din acelaşi lot din care proveneau mostrele. Această firmă, pentru măştile respective, nu a fost plătită”.

Explicaţii a cerut şi Direcţia Naţională Anticorupţie. Între timp, un raport de la Protecţia Consumatorilor a ajuns pe masa ministrului Virgil Popescu. 

Luni, Observator vă arăta cum SAPE, companie de stat din subordinea lui, a rămas cu zeci de milioane de măşti nevândute, în favoarea unor companii despre care el spune că încalcă legea.

Virgil Popescu, ministrul Economiei: ”Mai mult de jumatate din măștile de pe piață nu sunt conforme, nu respectau standardele. Printre firmele care se regaseau în acel control sunt, și eu nu vreau sa dau nume, nu este scopul acestei discutii, și firme care participau la diverse licitatii cu diverse entitati ale statului”

Nici fostul, nici actualul ministru al Educaţiei nu au vrut să comenteze situația. Monica Anisie susţine că nu a fost implicată în achiziţie. Sorin Cîmpeanu spune că are atâtea probleme de rezolvat pentru prezent şi viitor, încât nu are timp pentru problemele din trecut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Măștile pentru elevi, afacere închisă în depozite. După ce le-a cumpărat, Ministerul Educaţiei spune că nu sunt conforme