Antena Meniu Search
x

Medic: "Nu aveam acte, aşa că notam răniţii cu CIFRE pe picioare"

Tragedia de vineri seara a fost o lecţie dură şi pentru medicii, asistentele şi infirmierele din spitalele bucureştene. Mulţi dintre ei încă sunt şocaţi de ceea ce au văzut acolo

Tragedia de vineri seara a fost o lecţie dură şi pentru medicii, asistentele şi infirmierele din spitalele bucureştene. Mulţi dintre ei încă sunt şocaţi de ceea ce au văzut acolo

Medicul anestezist Letiţia Coriu de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti era de gardă în momentul în care tinerii arşi în incendiul de la clubul Colectiv au început să fie aduşi, rând pe rând, de ambulanţe şi autospeciale SMURD. A coborât împreună cu medicul specialist, cei trei rezidenţi şi asistentele de pe secţie, la Unitatea de Primiri Urgenţe, unde începeau să vină din ce în ce mai mulţi medici, voluntar, de acasă, după ce s-a activat Codul Roşu în spital.

"Ce am văzut jos a fost impresionant. Foarte mulţi pacienţi cu arsuri grave erau aduşi încontinuu. Aş spune că a fost una dintre cele mai şocante gărzi pe care le-am avut până acum în cariera mea de medic. Tot atunci, au adus-o şi pe pacientă care a decedat la scurt timp în spital. Avea arsuri pe 95% din suprafaţa corporală. Am încercat să îi punem catetere, dar aproape că nu aveam niciun fel de suprafaţă corporală pe care să le montăm. De fapt, asta a fost principala problemă a tuturor pacienţilor. Erau atât de arşi încât nu puteam avea abord decât la femurale. Ca să poţi să intubezi pacienţii, ai nevoie de un abord venos şi atunci s-au făcut echipe, puneam catetere, îi intubam şi îi transferăm pe unii la secţia de terapie intensivă, iar pe ceilalţi direct în blocul operator. Erau arşi de vii. Practic, erau nişte oameni cu care vorbeai, care îşi mişcau membrele cu încetinitorul, din cauza durerii, care se uitau pur şi simplu disperaţi la tine, dar cumva cu speranţă. Cu o oarecare linişte că au ajuns în sfârşit în spital. Nu am văzut lacrimi în ochii lor, nu ţipau, ci doar încercau să vorbeasă cu noi şi să ne explice prin ce au trecut", a spus Dr. Letiţia Coriu.

Legat de identificarea victimelor, totul a fost făcut cu o rapiditate incredibibila: "Având în vedere faptul că mulţi nu aveau actele la ei, le notau numărul din foaia de internare, care avea şase cifre. Şi erau notaţi cu cifre pe picioare sau pe zonele de piele care nu era arsă ca apoi să îi putem recunoaşte. Asta a fost extrem de util, pentru că imediat ce ei ajungeau în reanimare, trebuia să le recoltăm analize", a mai spus medicul de la Spitalul Universitar, potrivit Adevărul.ro.

CITEŞTE ŞI Încă o persoană a murit. Bilanțul a ajuns la 30 de morți în incendiul din Colectiv

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Medic: "Nu aveam acte, aşa că notam răniţii cu CIFRE pe picioare"