Antena Meniu Search
x

Mersul pe două roți, soluția distanțării sociale

Avantajele mersului pe două roți. Mai puţin timp în trafic, mai puţini bani pe carburant, mai puţini nervi pe care cu toţii îi avem atunci când suntem prinşi în ambuteiaje şi mai multă protecţie, în contextul în care suntem sfătuiţi să păstrăm distanţarea fizică în mijloacele de transport în comun.

de Redactia Observator

la 01.06.2020, 13:56

Vezi și
  • Viteza medie a unei motociclete în oraş, este de 30 km/h.
  • Trebuie să ţinem cont de nişte ponturi atunci când le alegem.

De toate astea şi nu numai, ne-am putea bucura dacă am renunţa la maşina personală şi am trece la ghidoane! Pe un scuter sau pentru cei cu permis pe o motocicletă.

Potrivit unui studiu, viteza medie a unei motociclete în oraş, este de 30 km/h, în timp ce a unei maşini, nu depăşeşte 11 km/h. Dacă doar 10% dintre şoferii care sunt acum blocaţi în trafic ar trece pe un scuter sau pe o motocilcietă, aproape 30% din ambuteiaje s-ar reduce. 

Dar până la a ne urca pe o motocicletă sau pe un scuter, trebuie să ţinem cont de nişte ponturi atunci când le alegem. Mai ales dacă suntem începători.

Marius Băcilă, instructor siguranţă rutieră: În general, tinzi să alegi ce îţi place cum arată, sau la ce ai vista dintotdeauna trebuie să rezişti la tentaţia asta, cel puţin pentru început şi să alegi ceva cât de cât mic, uşor, pe care să stai natural, să fie uşor de controlat, să nu ţi pună probleme atunci când vei ieşi în trafic pentru că în primul an, doi, trei de mers pe două roţi, lucrurile sunt mai delicate ţoi trebuie să poţi stăpâni motocicleta, ca să fii în siguranţă.

Reporter: Dacă vreau să mi cumpăr un scuter? Scuterul este mai uşor de manevrat decât o motocicletă, nu i aşa?

Marius Băcilă, instructor siguranţă rutieră: În principiu, un scuter va fi mai facil decât o motocicletă dar depinde ce vrea să facă respectivul. Adică, dacă vrei să faci multe plimbări în afara oraşului, pe serpentine, drumuri de munte de sute de km pe zi, atunci, trebuie să îţi iei o motocicletă. Dacă vrei să mergi mult în oraş, atunci, evident, un scuter va fi şi mai practic şi mai uşor de controlat. Ca să alegem o motocicletă trebuie să ţinem în primul rând cont de cât de natural stăm pe ea şi de cât de uşor este de condus. Să nu fie foarte puternică, să nu fie foarte grea şi să nu consume foarte multe resurse.

Ştefan merge pe motor de la 16 ani. Iar acum nu şi vede viaţa fără adrenalina pe două roţi. A creat şi un ONG care îşi propune să aducă tot mai mulţi motociclişti în trafic.

Ştefan Leonte, reprezentant ONG: Pasiunea asta a mersului pe 2 roţi ne a făcut să înţelegem şi că face bine pt viaţă. Din mai multe motive: poluezi mai puţin te trecori mult mai repede în trafic. Am făcut un studiu, ne am dat seama de lucrul acesta. Maşinile pierd cam cu 3 la 1. În Vest, acolo unde mai plecam - şi sperăm să putem pleca în continuare în city break uri, vedem că e plin de scutere, e plin de motociclete mici. Asta înseamnă că oamenii aceia au înţeles că le aduce beneficii. Beneficii pshice: nu mai eşti nervos când ajungi acasă, ai mai mult timp de petrecut cu familia, nu cheltuieşti atât de mulţi bani pe carburant. Unde mai pui că în criza asta pandemică actuală, n o să ne mai urcăm în autobuz. Ne este frică să ne urcăm în autobuz, în tramvai, în metrou, nici nu ne vine să stăm cu orele în trafic.

Sunt însă şi lucruri mai puţin plăcute care ţi se pot întâmpla la ghidoanele motocicletei.

Ştefan Leonte, reprezentant ONG: Trebuie să ştii şi cum să reacţionezi în caz de accident, pt că inevitabil se întâmplă să ai un accident minor. Dacă ai căzut cu moto, primul lucru este să nu te mişti. Nu trebuie să te mişti de pe asfalt până la venirea ambulanţei, nu trebuie să îţi mişti gâtul, pentru că frecvent dse înt să ai să ai probleme cu zona cervicală. Trebuie să îţi păstrzi cumpătul. pt că uşor uşor adrenalina se duce.

Şi încă un lucru. Fie că vă aflaţi la ghidoane sau pe locul din spate al motociclete, nu uitaţi că un echipament este vital în cazul unui accident şi nu doar atât. Este şi foarte confortabil.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Mersul pe două roți, soluția distanțării sociale