Un meşter din Beiuş se luptă să ducă mai departe tradiţia viorilor cu goarnă
Sunetul viorii cu goarnă care, deşi nu a fost inventată de bihoreni, a fost adoptat pe acele meleaguri. Un meşter popular din Beiuş trăieşte pentru tradiţie.
Sunetul viorii cu goarnă care, deşi nu a fost inventată de bihoreni, a fost adoptat pe acele meleaguri. Un meşter popular din Beiuş trăieşte pentru tradiţie şi este printre puţinii care mai fac astfel de viori cu goarnă, din diferite materiale.
Cornel Palladi meştereşte de dimineaţa până seara în atelierul lui, la viorile cu goarnă. Cu multă răbdare, piesă cu piesă. Pasiunea l-a împins să facă alte şi alte tipuri de viori. Şi, de fiecare dată, rezultatele s-au transformat în... noi provocări.
Şi trofeele vânătoreşti au ajuns parte a instrumentelor sale.
Nicolae Gaşpar, unul dintre muzicanţii locului, cântă dumnezeieşte... cu orice vioară din atelier. Cornel Palladi face astăzi viori cu goarnă datorită fiului său.
Sunetul instrumentului scoate toată lumea la joc, la nunţi. Aşa că meşterul s-a gândit să-şi omologheze creaţiile. Acum, e trist că viorile pe care le face el nu le va mai face nimeni.
Străinii sunt cei care apreciază cel mai mult munca meşterului. Instrumentele sale cu goarnă au ajuns în toată Europa şi chiar la americani.
Lemnul de paltin e perfect pentru instumentele inedite. Dar poate fi folosit şi cel de nuc sau cireş.
O astfel de vioară poate costa şi 2.500 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰