Antena Meniu Search
x

Mihaela, meşter olar la doar 14 ani. Adolescenta şi-a descoperit pasiunea la 7 ani

Odată cu evoluţia tehnologiei, tot mai multe meserii se pierd. Cizmăria, ceasornicăria sau olaritul sunt doar câteva dintre ocupaţiile mai puţin căutate, în aceste vremuri.

de Redactia Observator

la 22.09.2020, 17:19

Vezi și
  • Un an de zile trece de când lutul luat de pe malul apei junge să prindă formă.
  • În tot acest timp, el trebuie să stea la macerat.

Nu au dispărut încă de tot şi asta pentru că mai sunt tineri care vor să lucreze cu mâinile. Mihaela are 14 ani şi a pus pentru prima dată mâna pe lut când avea doar 7 ani. De atunci, mii de vase au prins contur pe roata mânuită de adolescentă.

Un an de zile trece de când lutul luat de pe malul apei junge să prindă formă. În tot acest timp, el trebuie să stea la macerat.

O dată preparat lutul este gata să fie transformat în vase pe cât de utile, pe atât de frumoase.

În procesul de creaţie modul în care sunt poziţionate mâinile şi mişcarea degetelor fac diferenţa dintre un vas de bună calitate şi unul sortit eşecului.

O dată lutul modelat, produsul final ajunge în cuptorul special. Aici vasele sunt arse la temperaturi înalte timp de mai multe ore.

Adolescenta este cu adevărat pasionată de olărit, aşa că zilnic modelează lutul, asta deşi ar putea să-şi petreacă timpul alături de alţi copii de vârsta ei.

Mihaela Pleşea – meşter olar: Sincer, nu prea sunt eu cu lumea. Adică mai mult stau şi fac vase în general. Nu mi se pare aşa interesant să stau cu copiii. E mai frumos să stau şi să fac vase.

Vasele de lut ale Mihaelei îi uimesc chiar şi pe meşterii cu vechime. Tânăra îşi prezintă operele la festivalurile de meşteşuguri, iar contrar aşteptărilor creaţiile sale nu sunt de vânzare. Ele aduc doar bucurie apropiaţilor familiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri sociale » Mihaela, meşter olar la doar 14 ani. Adolescenta şi-a descoperit pasiunea la 7 ani