Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Meșteșugul tradițional readus la viață de Khalid, un iordanian îndrăgostit de țara noastră

Khalid a ajuns în România acum 30 de ani, datorită unei burse de studiu. La acel moment a fost surprins de cenuşiul atmosferei.

de Redactia Observator

la 06.10.2020 , 14:15

  • Şi-a deschis un atelier al culorii în centrul Capitalei.
  • Produce și vinde obiecte decorative și bijuterii lucrate de meșteșugari.

Khalid a ajuns în România acum 30 de ani, datorită unei burse de studiu. La acel moment a fost surprins de cenuşiul atmosferei. Dar tot răul spre bine. căci poate şi de asta avea să ia decizia care-i schimba viaţa.

Şi-a deschis un atelier al culorii în centrul Capitalei. Un loc cochet, cu aromă de artă şi cafea la ibric. Aici produce și vinde obiecte decorative și bijuterii lucrate de meșteșugari, in special rromi.

Khalid Inayeh, arhitect: Ne-am gândit să readucem meșteșugul tradițional rrom la forme actuale care să poată să fie vantabil. Pentru că ei dacă făceau potcoave pentru cai și căldări și diverse lucruri care nu prea se mai folosesc, și totuși au acel meșteșug extraordinar și stăpânesc bine lucrul cu materialul.

Vezi și

A cunoscut mii de artiști populari, dar practic a reușit să lucreze doar cu puţini dintre ei.

Victor Clopotar- meşteşugar: Sunt meșter în domeniul cuprului și a alamei. La noi meseria se practică din tată în fiu. În localitate la noi au fost 200 de meșteri populari romi care practicau meseria de baza, căldărăritul, și acum au rămas doar șase meșteri la noi în localitate.

Aşa s-a născut următorul proiect. Unul de inspiraţie europeană, dealtfel: o reţea cu şi pentru meşteri, în care oamenii se ajută între ei.

Khalid Inayeh, arhitect: Sunt foarte mulţi oameni care vorbesc despre întreprindere socială. Din păcate în România este aproape de zero. Mai sunt câteva intreprinderi sociale de succes. Pot spune că până în 20. În momentul în care cumperi un obiect de la noi, să fii convinsă că o părticică din banii pe care-i plăteşti se duc spre nişte oameni care au nevoie de ei.

Cât despre secretele meseriei, Khalid lucrează mult cu lemn, metal și ceramică. Materiale naturale, pe scurt, despre care spune că au o energie aparte pe care trebuie doar să învățăm să o ascultăm.

Khalid Inayeh, arhitect: Știi că lutul asta este luat de undeva din pamânt pe unde au trecut mulți oameni multe animale. Eu pot să zic că o bucățică din elementele din el au fost oameni la un moment dat. Are suflet în el, nu este o exagerare.

Khalid pregătește acum câteva ateliere de creaţie despre care nu vorbeşte încă. Dar a promis că vom fi primii care vor afla, atunci când va fi cazul. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri sociale » Meșteșugul tradițional readus la viață de Khalid, un iordanian îndrăgostit de țara noastră