Cuptorul cu microunde ne pune sanatatea pe jar
O stim cu totii: nu-i tocmai sanatos sa incalzim mancarea in cuptorul cu microunde. Multi romani o recunosc, dar nu se pot lipsi de aparat.
Usor de folosit, rapid in incalzirea alimentelor si din ce in ce mai accesibil, cuptorul cu microunde a devenit o piesa de baza in toate bucatariile romanilor. In ciuda faptului ca oamenii sunt constienti de pericolele care se ascund in aparatul minune.
“Undele electromagnetice, in cavitatea rezonanta formata din cuptorul de microunde patrund in substanta care trebuie incalzita. Sub efectul campului de inalta frecventa, sunt cam doua miliarde de schimbari ale polaritatii. Ei bine, in aceasta schimbare de polaritate se produce incalzirea”, explica profesorul Teodor Petrescu.
Ca sa intelegem de ce acest fenomen este periculos pentru sanatate, ne intoarcem la chimie.
Cand microundele patrund intr-o substanta, fiecare molecula isi schimba pozitia de foarte multe ori pe secunda, drept pentru care se incalzeste. Potrivit specialistilor, insa, unele legaturi se pot rupe. Ce ramane este un compus chimic pe care corpul nu il recunoaste si nu il poate absorbi.
Rezultatul ete reprezentat de asa-numitele boli ale civilizatiei modern: obezitate, sindromul metabolic, hipertensiune arteriala, boli cardio-vasculare, diabetul.
In plus, cuptorul cu microunde ar trebui evitat in gatirea alimentelor. Exista riscul ca unele bacterii sa supravietuiasca procesului si sa duca la imbolnaviri grave.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰