Micul dejun, masă cât pentru întreaga zi. Puţini români au timp pentru cele trei mese ale zilei
Micul dejun e o masă cât pentru toată ziua. Mereu pe fugă, cei mai mulţi orăşeni măncâncă o dată şi bine. Aşa se face că restaurantele şi-au adaptat meniurile şi servesc combinaţii de mic dejun şi prânz. Lângă ouăle prăjite cu brânză stau carnea şi cartofii prăjiţi.
Micul dejun e o masă cât pentru toată ziua. Mereu pe fugă, cei mai mulţi orăşeni măncâncă o dată şi bine. Aşa se face că restaurantele şi-au adaptat meniurile şi servesc combinaţii de mic dejun şi prânz. Lângă ouăle prăjite cu brânză stau carnea şi cartofii prăjiţi.
Se pare că românii ţin tot mai mult cont de expresia "să iei micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinţ şi cina ca un om sărac". Preferă tot mai mult să mănânce în oraş şi au grijă ca micul dejun să fie unul consistent.
Doar că micul dejun s-a mutat aproape de ora prânzului pentru tot mai mulţi români. Iar restaurantele încearcă să găsească meniul potrivit.
De pildă, celebra papară ardelenească este acum unul din preparatele de bază în meniul de dimineaţă într-un local din Bucureşti. Bucătarul căleşte carnea, adaugă în tigaie legumele şi un sos de roşii făcut în casă. Urmează cartofii prăjiţi şi cele două ouă ochiuri.
În trecut, papara era servită la cină în Ardeal şi în Banat. Vedete la micul dejun sunt şi celebrele clătite americane. Teoretic - un desert. Practic - o masă consistentă de dimineaţă. Cu o cremă de mascarpone, dulceaţă de fructe de pădure şi miere de casă.
ŞERBAN DAMIAN - nutriţionist: Astfel de clătită să spunem că ar fi utilă pentru o persoană care face sport. Nu e neapărat o idee rea. Clătitele acelea sunt un amestec de făină, zahăr, sunt surse doar de carbohidraţi. Ideea este să aducem şi un aport de proteină. Şi ar trebui echilibrat cu un lactat.
Într-un alt restaurant din Bucureşti, chef Andrei pregăteşte o omletă specială. Este ora 11, iar clienţii de abia acum încep să vină la masă.
Vom pune o felie de pâine cu maia şi cu seminţe. Omletuţa cu ouă bio, avem nişte legue proaspete , dovlecei, ardei şi ciuperci pe care le tragem puţin la tigaie cu puţin cimbrişor, ne învaţă bucătarul.
Adaugă multă salată, ulei de măsline, sare şi piper. Chiar şi pentru banalele ouă ochiuri umple farfuria cu spanac, sparanghel şi roşii coapte. Preţul pentru un astfel de mic dejun începe de la 25 de lei şi are în jur de 300 de calorii. Adică mai puţin de un sfert din porţia zilnică de calorii.
ŞERBAN DAMIAN - nutriţionist: Valoarea energetică a micului dejun ar trebui să fie undeva la 25% din totalul zilnic.
Studiile arată că, în cursul săptămânii, cei mai mulţi români consumă micul dejun în grabă. În timp ce, în weekend, acesta devine o activitate relaxantă ăn familie sau chiar o metodă de socializare, pentru cei care iau prima masă din zi în oraş.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰