Antena Meniu Search
x

Video Mielul, mai scump cu 20% de Paște. Ciobanii se tem că nu au unde să-l vândă

Drobul şi friptura de miel ne vor costa mai mult cu 20% de Paşte. Ciobanii se plâng că seceta de anul trecut a scumpit furajele. În plus, preţul aproape se dublează de la stână şi până în supermarketuri. 

de Redactia Observator

la 29.03.2021, 21:33

Vezi și

În familia Becheru din judeţul Călăraşi, creşterea oilor este o tradiţie.

Stan Becheru: "E o muncă grea, dar dacă îți place meseria, o faci cu drag, e ușoară. Ca să ajungă undeva la 20 de kg mai trebuie 2 luni".

Nu au unde să-și vândă mieii

Domnul Stan are în jur de 200 de miei de vânzare, dar se plânge că nu are unde să îi vândă.

Ștefan Becheru: "Nu avem unde să-i vindem. Am băgat un anunț pe internet și toți care m-au sunat au zis 13 lei, 12 lei 50. Noi, producătorii, nu mai putem să ne vindem marfa noastră nicăieri. Și suntem forțați de împrejurări să ne dăm marfa la arabi, la mulți samsari".

La fel procedează şi Vasile Beraru, din Suceava. Vasile Beraru, cioban: "Majoritatea merg la export. Prin firme autorizate care vin și cumpără, cu documente de la doctorul veterinar".

Prețuri cu 15-20% mai mari față de anul trecut

Daca la poarta fermei un kilogram de carne de miel se va da în acest an cu cel mult 15 lei, aceeași carne o vom găsi în supermarket la un preț dublu. Adică vom plăti în jur de 30 de lei. Prețuri care sunt cu 15-20% mai mari în comparație cu anul trecut.

Specialiştii din industria alimentară spun că nici vremea nu a ţinut anul trecut cu crescătorii de animale.

Dragoş Frumosu: "Principala cauză e seceta. Și costurile mai mari la cereale și în mod direct la furaje. Pe de altă parte e și pandemia. Nu trebuie să uităm că foarte multe state au un sistem de protejare a populației din punct de vedere al hranei. Hrana e un produs strategic".

Vasile Beraru, cioban: "Porumbul, de la 60 de bani cât a fost anul trecut, a sărit la un leu".

Tradiția e tradiție pentru români

Chiar dacă mielul va fi mai scump în acest an, românii spun că în niciun caz nu va lipsi de pe masa de Paşte. "O pulpiță am zis că o să-mi cumpăr pentru o friptură la tavă".

"Tot vom lua ceva, cât de puțin. un drob facem și noi în casă, o fripturică".

Dragoş Frumosu: "În magazine și la retaileri vom găsi într-un procent destul de mare carne din import, 65-70%, în targurile noastre amenajate vom găsi miel românesc".

În 2020 România a importat în jur de 600 de tone de carne de miel și oaie, în valoare totală de 3 milioane de euro.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Mielul, mai scump cu 20% de Paște. Ciobanii se tem că nu au unde să-l vândă