Antena Meniu Search
x

Mierea de salcâm va fi mai puţină şi mai scumpă în acest an

Mierea de salcâm, extrem de căutată pentru beneficiile sale asupra sănătăţii, va fi mai puţină şi mai scumpă în acest an.

de Redactia Observator

la 20.05.2020, 17:27

Vezi și
  • Albinele roiesc pe dealurile pline de salcâmi.
  • O ploaie ar încheia sezonul înainte de vreme.

 Apicultorii dau vina pe vremea care nu le-a fost deloc favorabilă albinelor. Ba mai mult, ploile care se anunţă, în aceste zile, le-ar putea da şi mai tare planurile peste cap. O ploaie ar încheia sezonul înainte de vreme.

Albinele roiesc pe dealurile pline de salcâmi din localitatea Roşia de Amaradia. Plantaţi să ferească comuna de alunecări de teren, salcâmii au devenit atracţie pentru apicultorii din mai multe judeţe, care îşi aduc în fiecare sezon stupii aici.

Liviu Cotojman, primarul localităţii Roşia de Amaradia: Pe raza localităţii, în această perioadă, sunt foarte mulţi apicultori care au venit şi din judeţul Vâlcea şi din alte judeţe din apropierea Gorjului.

Anul acesta,însă, în raiul apicultorilor, albinele nu au la fel de mult de lucru ca de obicei.

Ion Birău, pe care clienţii îl ştiu drept Giovani, se ocupă cu apicultura de mai bine de 40 de ani. Are 250 de familii de albine carpatine care însă nu îi mai aduc profitul de altădată.

Au însă şi o miere de calitate. Doar cantiatea va fi mai mică în acest an. Şi asta din cauza că a fost prea cald, salcâmii au înflorit mai devreme, iar florile nu au suficient nectar.

Într-un an bun, albinele dintr-un singur stup produc până la 120 de kilograme de miere. Acum însă, din cauza secetei, apicultorii se aşteaptă la cel mult 30 de kilograme

Ion Birău – apicultor: Nu sunt sporuri mari la cântar. Merge foarte greu datorită secetei. S-a investit foarte mult în creşterea şi dezvoltarea lor din iarnă şi până acum. Acum nectarul la salcâm este foarte slab, e puţin. O să fie o calitate mai bună, cantitate mai mică de miere.

Şi de parcă seceta nu ar fi fost de ajuns, acum apicultorii se uită cu teamă la nori.

Ion Birău – apicultor: Depinde de vreme. Dacă vine o ploaie tare şi rece, imediat, a doua zi nu mai e cules.

Mierea de salcâm este şi un adevărat izvor de sănătate. Conţine multe vitamine şi întăreşte imunitatea. Preţul unui borcan cu miere de salcâm ajunge, în mod normal, până la 50 de lei. Acum apicultorii spun că este vor creşte preţurile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Mierea de salcâm va fi mai puţină şi mai scumpă în acest an