Sistemul de adopție din România, între povești cutremurătoare și schimbare. Un reportaj Observator

De Redactia Observator.
Publicat: 14.10.2020, 22:38.
Actualizat: 14.10.2020, 22:45

Interesul superior al copilului. Acesta este principiul după care, în teorie, funcţionează sistemul de protecţie a minorilor la noi. Doar că nu este mereu aşa. Aproape 50 de mii de copii sunt acum în centre de plasament, la asistenţi maternali sau în grija familiei extinse. Iar numărul de copii adoptaţi e aproape infim, comparativ. Problemele nu vin doar din legi strâmbe, ci şi de la oamenii din sistem. Abia acum se încearcă o schimbare.

Familia Coman a adoptat un copil care, la prima vedere, avea un dosar care ar fi speriat pe mulţi. Băiatul era deja de şapte ani în sistemul de protecţie şi avea şi un diagnostic de ADHD.

Diana Coman, mamă adoptatoare: Diagnosticul de ADHD a fost clar exagerat. E un copil normal.

Ștefan Coman, tată adoptator: La ADHD problema era de limite, privire la timp de ecran, consum de zahăr și suc și el era foarte agitat din cauza asta. Când noi i-am impus limite, lucrurile s-au schimbat.

Ca el, mai sunt mulţi alţii, blocaţi într-un sistem care îi vede doar ca nişte dosare. Un proiect lansat la începutul verii încearcă să schimbe sistemul şi să permită astfel adopţia a cât mai mulţi copii abandonaţi.

Mădălina Turza, președinte ANDPDCA: În ultimii trei ani, ca o medie aproximativă a numărului de copii declaraţi adoptabili anual era în jur de 3300 de copii. Acest număr e foarte mic raportat la dimensiunea sistemului.

Mii de dosare zăceau prăfuite pe birourile Direcţiilor pentru Protecţia Copilului din ţară. Fiecare conţine o poveste sumbră, iar pentru mulţi dintre copii e deja târziu.

Dacă pentru cei sub 14 ani, autorităţile sunt obligate de lege să deschidă dosar pentru a putea fi adoptaţi, pentru copiii mai mari dispare această obligaţie. Mai puţin de jumătate din cei 50 de mii de minori abandonaţi au sub 14 ani. Iar sistemul, în loc să-i ajute, îi traumatizează.

Mădălina Turza, președinte ANDPDCA: Avem din păcate foarte multe cazuri de copii abuzați în sistem. Atât în centrele de plasament, cât și în asistența maternală. Acești oameni care lucrează direct cu copiii au acest talent fabulos de a așterne pe hârtie lucruri foarte bune.

Cel mai recent caz de abuz a fost descoperit chiar de o familie adoptatoare, care dorea să ia acasă o fetiță care, la prima vedere, avea un dosar imaculat.

Mădălina Turza, președinte ANDPDCA: Sunt niște lucruri pe care nici măcar nu le poţi gândi sau imagina despre felul în care se poartă acest copil și ce spune la 3-4 ani, care atestă agresiunile sexuale, iar în paralel avem un dosar absolut perfect al copilului.

Iar copiii au fost văzuţi, de prea multe ori, doar ca un obiect al muncii.

Mădălina Turza, președine ANDPDCA: Sunt niște dosare, niște hârtii pe care le plimbă. Sunt copiii o afacere? Din păcate, da, sunt o afacere în sensul acesta, în sensul în care sunt folosiți pentru a prezerva diferite părți ale unui sistem.

Reporterii OBSERVATOR au urmărit acest proces, au vorbit cu părinți care au adoptat copii perfect sănătoși, cărora nimeni nu le mai dădea o șansă. În săptămânile următoare veţi afla povești dureroase despre copii abuzați, copii transformați în dosare și hârtii, dar şi despre copii salvaţi şi oameni care au ştiut să vadă dincolo de prima impresie.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Claudia Pătrășcanu a câștigat litigiul de muncă împotriva lui Gabi Bădălău. Declarațiile brunetei la Xtra Night Show / VIDEO
spynews.ro
Horoscopul zilei de 15 iunie 2021. Săgetătorii sunt deciși să iasă din rutină. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Ultima oră! 2 morți și 7 răniți! Un microbuz care transporta 9 copii s-a ciocnit cu un autoturism
gandul.ro
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei lui Ion Țiriac jr.
prosport.ro
În ce mizerie trăiesc Adriana Iliescu și Eliza? Cum arată apartamentul din Drumul Taberei al celei mai bătrane mame din România
redactia.ro
Andreea Ibacka face dezvăluiri surprinzătoare: "Viața de cuplu nu se termină după venirea copilului"
tvhappy.ro
Povestea celor trei fetițe care au murit după ce au fost spălate pe cap cu soluție pentru oi
libertatea.ro
Simona Halep, cerută de soție de Toni Iuruc! Cum arată inelul de logodnă
GSP
Atenție! Proprietarii de centrale termice vor plăti tot mai mult
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro