Video Mii de bucureşteni tremură de frig în case, fără apă caldă sau căldură
Povestea apei calde şi încălzirii din Bucureşti devine din tragică, de-a dreptul ridicolă. În loc să astupe găurile imense din reţea, oficialii au decis: vor pompa şi mai multă apă caldă, astfel încât să acopere pierderile imense. În tot acest timp bucureştenii tremură de frig în case şi caută soluţii costisitoare pentru a se încălzi.
- Numeroase blocuri din Capitală nu au încă apă caldă sau căldură
- Oamenii sunt nevoiţi să improvizeze, pentru a se putea încălzi
De 3 săptămâni, domnul Constantin are un prieten de nădejde: o aerotermă care face ca temperatura din casă să fie ceva mai ridicată decât cea de afară. Doar că în timp ce încălzeşte casa, aparatul aruncă în aer factura la curent. Şi topeşte bruma de pensie.
''Imaginaţi-vă şi dumneavoastră un pensionar cu pensie "mare de tot". Ce să îţi iei din banii ăştia? Medicamentele, să te poţi hrăni, să plăteşti întreţinere şi să plăteşti şi acest obiect care te ajută într-un fel'', spune omul.
Este situaţia umilitoare pe care mii de bucureştenii o trăiesc deja de câţiva ani. De vină sunt pierderile gigantice din reţeaua de termoficare.
Claudiu Creţu, administrator special Elcen: Cauza fiind lipsa de finanţare, de investiţii, de modernizare a acestei reţele care are 60 de ani şi care a fost lăsată în degradare de atâta timp.
Iar guvernanţii au găsit o soluţie de avarie. Pompăm şi mai multă apă caldă pentru a compensa apa pierdută.
Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri: Elcen a luat deja decizia să caute şi a găsit în piaţă capacităţi suplimentare modulare de închiriat. Ca să poată să producă mai multă energie termică şi să suplinească aceste pierderi. Pentru că iarna asta, vrem nu vrem, trebuie să o trecem aşa.
Soluţie de avarie
Planul oficialilor este de a închiria cazane modulare, care vor fi instalate lângă cele existente. Acestea vor încălzi apa suplimentară, care până acum era livrată rece, pentru a putea asigura presiunea în instalaţii. Deşi este cea mai rapidă soluţie, şi aşa vom avea de aşteptat până să avem apă caldă.
Claudiu Creţu, administrator special Elcen: La acest moment lucrăm la soluţii tehnice, noi sperăm să fie mai puţin de o lună. Câteva săptămâni. E nevoie de racordaj la gaze, la apă, electric.
Lista blocurilor rămase şi astăzi fără căldură şi apă caldă se întinde pe mai bine de 20 de pagini. În cele mai multe cazuri, agentul termic este livrat de CET-uri cu mult sub temperatura cerută. Cele mai afectate sunt sectoarele 1, 2 şi 3.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰