Video Mii de voluntari au strâns munţii de gunoaie lăsaţi în urmă de turiştii nepăsători: ''Oamenii nu ştiu să respecte natura''
A fost ziua curăţeniei de toamnă, sâmbătă. Voluntarii au ieşit din case şi au strâns în saci tonele de deşeuri lăsate prin păduri sau pe maluri de râu de turiştii nepăsători. Numai în Gorj, şapte mii de voluntari au adunat peste 20 de mii de saci plini cu gunoaie. Şi în Neamţ, oamenii au ieşit să adune PET-urile de pe malul lacului Izvorul Muntelui.
Sub sloganul Let's Do It, Romania, mii de voluntari au ieşit ieri din case pentru a aduna gunoaiele lăsate la voia întâmplării, în natură. În Gorj, numărul oamenilor care au răspuns chemării i-a surprins pe organizatori.
Luis Popa, director SJGDAS Gorj: Anul acesta am reușit să scoatem în stradă aproximativ 7000 de voluntari. Noi ne așteptam la 6 mii, dar numărul acestora a crescut între timp.
Voluntarii au umplut saci întregi de gunoi
Deşeurile au sufocat până şi pădurile. Numai la Drăgoieni, fiecare din cei 100 de voluntari a umplut câte doi saci. La acțiune au participat și reprezentanți de la Garda de Mediu, Consiliul Județean și Direcția Silvică.
- Primăria Sectorului 6 tot mută o cameră video pentru a-i prinde pe cei care aruncă gunoi pe stradă. Chiar şi...
- Un director ANPC reclamă condiţiile de pe Litoral: Aceleaşi servicii care lasă de dorit, personal nepregătit şi...
- Colectarea gunoiului selectiv se face cu paşi mici, dar siguri. Mai bine de jumătate dintre români susţin că se...
Elena Achim, reprezentant Direcția Silvică Gorj: Din păcate, avem și acest nivel de educație și se aruncă gunoiul necivilizat, cel mai des prin pădure.
''Oamenii nu ştiu să respecte natura. Ar trebui mult mai multa atenţie şi perseverenţă în a proteja natura.''
Într-o singură zi, voluntarii din Gorj au reuşit să adune 20 de mii de saci de gunoaie.
Oamenii şi-au suflecat mânecile şi în judeţul Neamţ. Aici, voluntarii s-au strâns în jurul lacului Izvorul Muntelui. Este o zonă unde golurile lacului sunt sufocate de gunoaie aduse din amonte, de fiecare data când apele cresc.
Alexandra Silvaș, organizator acțiune de ecologizare: Am fost marcată de ce se întâmplă aici aşa că am încercat să organizez această acţiune de ecologizare.
Voluntarii s-au adunat în portul din Bicaz şi au fost aduşi cu vaporul spre locurile încărcate de deşeuri. Speră ca munca lor să nu fie în zadar. Abandonarea deşeurilor în natură se sancţionază cu amendă între trei şi şase mii de lei, pentru persoanele fizice. Cei care lasă gunoaiele la întâmplare, însă, sunt foarte rar prinşi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰