Meniu
Search
x

Ministrul Educației exclude înghețarea anului școlar

Îngheaţă anul şcolar sau nu? De la vârful Guvernului declaraţiile se bat cap în cap. Vicepremierul Raluca Turcan spune că e un scenariu de luat în calcul, în timp ce ministrul Educaţiei neagă vehement.

De Mădălina Iacob la 23.03.2020, 22:34
Vezi și
  • Ministrul Educației exclude înghețarea anului școlar
  • Examenele din iunie ar putea fi decalate

Îngheaţă anul şcolar sau nu? De la vârful Guvernului declaraţiile se bat cap în cap. Vicepremierul Raluca Turcan spune că e un scenariu de luat în calcul, în timp ce ministrul Educaţiei neagă vehement. La mijloc, sunt prinşi elevii care vor fi afectaţi pe termen lung de repetarea anului şcolar. 

Raluca Turcan, vicepremier: Sunt trei etape posibile. Unul ar fi al repetării anului. 

Este cel mai negru scenariu, mai ales pentru elevii din clasele a 8-a şi a 12-a, care se pregătesc pentru examenele naţionale. Vicepremierul Raluca Turcan a prezentat alte două variante. 

Raluca Turcan, vicepremier: Unul ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor.

Repetarea anului şcolar ar avea efecte în lanţ în tot sistemul de educaţie şi pe piaţa muncii. 

Într-o postare pe Facebook, președintele Consiliului Național al Elevilor spune că afirmaţia vicepremierului îi sperie şi demoralizează pe şcolari: "Regretabil, doamnă viceprim-ministru Turcan, să propagați un astfel de mesaj menit să demoralizeze elevii, un mesaj scenaristic și total neprofesionist, inducând panică în populație în mod gratuit! Dragi guvernanți, zilele acestea nu mai ieșiți la declarații prin ziare și pe la televizor decât după ce ne livrați o soluție la problemă: ce facem cu elevii care nu au acces la internet?".

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Părinţilor: Trebuia să se gândească dacă se va repeta anul şcolar care sunt problemele care pot apărea în sistem, plecând de la elevi, părinţi, profesori, plecând de la infrastructură pentru că vor fi elevi care vor trece clasa 8-a şi ce facem cu clasele pregătitoare? E o declaraţie iresponsabilă a doamnei vicepremier.  

La scurt timp, ministrul Educaţiei a contrazis-o pe Raluca Turcan. 

Monica Anisie, ministrul Educaţiei: În niciunul dintre scenarii nu există posibilitatea îngheţării anului şcolar cu amânarea examenelor cu un an de zile. 

Un lucru este cert: pe toată perioada stării de urgenţă, şcolile sunt închise. În tot acest timp, elevii fac cursuri online, de acasă. Nu dau însă teste, nu primesc note, iar prezenţa nu este obligatorie. 

Monica Anisie, ministrul Educaţiei: E adevărat că nu în toate localităţile, în toate casele există posibilitatea realizării acestor lecţii online. De aceea Ministerul a realizat un parteneriat cu TVR pentru acele lecţii de pregătire pentru clasa a 8-a şi a 12-a.

Conform structurii anului şcolar 2019-2020, ultima zi de şcoală ar fi trebuit să fie 12 iunie. 

Evaluarea Naţională ar trebui să înceapă pe 15 iunie, iar Bacalaureatul între 9 şi 24 iunie.  

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Ministrul Educației exclude înghețarea anului școlar