Antena Meniu Search
x

Miros de gaz în casă? Ce trebuie să faci

Scurgerile de gaz reprezintă un pericol grav. Este foarte important să ştii ce este de făcut în cazul în care există o scurgere de gaz, indiferent de locul în care te afli. Iată ce trebuie să faci, dar şi cum poţi să îţi dai seama că există o astfel de problemă. 

de Redactia Observator

la 07.04.2023, 13:43

Miros de gaz în casă? Ce trebuie să faci
Miros de gaz în casă? Ce trebuie să faci - Shutterstock

În cazul unei scurgeri de gaze, există câţiva paşi pe care trebuie să îi iei în considerare pentru a te asigura că menţii situaţia sub control până la sosirea autorităţilor.   

Ce înseamnă dacă simţi miros de gaz în casă - riscuri posibile

Specialiștii recomandă că prima măsură, în cazul în care mirosul persistă, să fie apelat unul dintre numerele 0800.800.928 şi 0265.200.928. Sigur că până la venirea echipelor de siguranță specializați în prevenirea accidentelor cauzate de gaz, se impun câteva măsuri de siguranță, ce pot fi adoptate de fiecare locuitor.

Care este cauza unei scurgeri de gaz 

Pe acelaşi subiect

O scurgere de gaz poate fi cauzată de: aparate de gaz montate necorespunzător, slab întreținute sau defecte, cum ar fi un boiler sau aragaz. Scurgerile de gaz pot fi, de asemenea, cauzate de probleme cu țevile de gaz sau contorul de gaz în sine.

Aparatele cu gaz trebuie instalate și întreținute în condiții de siguranță de către firme acreditate în acest domeniu. Nerespectarea acestor lucruri poate duce la o scurgere de gaz acasă. Deși ar trebui să angajați întotdeauna un profesionist pentru a vă deservi centrala pe gaz sau aragazul există câteva sfaturi de întreținere pe care le puteți urma pentru a vă asigura că rămâne în stare optimă.

Cum recunoşti mirosul de gaz

Gazul natural nu are miros în mod natural. Însă, pentru a-l face uşor de detectat în cazul unei scurgeri de gaze, se adaugă mercaptan. Acesta oferă mirosul puternic pe care îl simţim atunci când mirosim gaz. Acest compus este netoxic şi inofensiv, având un iz asemănător cu cel al sulfului. În cazul în care nu ştii cum miroase acesta, poate fi confundat şi cu mirosul de ou putrezit.  

Pentru a te asigura că poţi afla în timp util dacă există o scurgere de gaz, este recomandat să instalezi un senzor de gaze.   

Ce trebuie să faci urgent dacă simţi miros de gaz în casă

În caz de urgență cu gaz este important să acționăm rapid și să luăm următoarele măsuri:

  • Aerisirea imediată a locuinţei prin deschiderea geamurilor şi uşilor apartamentului / casei;
  • Evitarea utilizării oricărui aparat electronic: televizor, cuptor cu microunde etc.
  •  Evitarea curentului electric de orice fel inclusiv a iluminării locuinţei;
  • Nu verifici cu ajutorul focului problema mirosului de gaz;
  • Evitarea utilizării telefoanelor mobile deoarece bateriile acestora pot provoca scurt circuite. Dacă este necesar să foloseşti telefonul este indicat să o faci din afara locuinţei;
  • Opriţi alimentarea cu gaz de la contor, în cazul în care îi cunoaşteţi amplasamentul;
  • Părăsiţi zona şi sunaţi la o firma autorizată de gaz.

Ce simptome poate provoca o scurgere de gaz

De cele mai multe ori, scurgerea de gaz nu poate fi depistata cu ajutorul mirosului. De aceea, trebuie să fii atent la simptomele fizice care pot fi experimentate. Cele mai des întâlnite simptome sunt:  

  • Senzaţie de ameţeală;  
  • Greaţă;  
  • Ameţeală;  
  • Dureri de cap. 

Cine repară defecţiunile la instalaţia de gaze

Una din cele mai comune cauze care duce la acest lucru este functionarea defectuoasa a instalatiei de gaz. Pentru a evita astfel de situaţii este recomandat ca în fiecare casă să se instaleze un senzor de detecţie a scurgerilor de gaz. Acesta acţionează înainte ca gazul să ajungă la o concentraţie periculoasă care să ducă la explozie. Concentraţia de gaz va fi depistată de senzorul de detecţie gaze, urmând ca electrovalva să oprească automat gazul de la contor. De asemenea este obligatoriu ca la fiecare 2 ani instalaţia de gaze pe care o utilizaţi să fie verificată de către o firmă de instalaţii gaze autorizată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Miros de gaz în casă? Ce trebuie să faci