Antena Meniu Search
x

Ce traditii si semnificatii are mitul Babei Dochia

In traditia populara, vinovata de zilele schimbatoare de la inceputul lunii martie este Baba Dochia. In perioada 1 - 9 martie, ea isi scutura din cand in cand cojoacele de ploaie sau zapada, motiv pentru care vremea este greu de prezis.

Vezi și

Cei care vor sa vada cum le va fi anul isi aleg o "baba" in acest interval. Se spune ca daca este soare in ziua in care ti-ai ales baba, va fi un an bun, daca este timp rau lucrurile vor sta pe dos.

In vechiul calendarul roman, anul incepea pe 1 martie, iar Baba Dochia il intruchipa pe cel care tocmai s-a incheiat. 1 - 9 martie este perioada in care Dochia isi implineste destinul urcand muntele, impreuna cu turma sa de oi, pentru a muri inspre renastere.

“Babele nu sunt asa rupte din context, vin si ele ca o continuare a martisorului sau alaturandu-se acestuia intr-un context care trimite spre aceeasi semnificatie de inceput de timp este legata tot de calendar, incepand din 1 martie pana in 9 sau 12 martie care sunt zilele babelor”, explica etnologul Carmen Mihalache. Ne alegem "baba" pentru a afla cum ne va merge in timpul anului.

De multe ori, o facem in functie de ziua de nastere. Credinta este ca asa cum va fi acea zi, atat ca vreme, inforita sau ploioasa, cat si ca desfasurare a ei, omul crede ca asa va decurge tot anul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Ce traditii si semnificatii are mitul Babei Dochia