Ca în fiecare an, de Sărbători, în şcoli elevii strâng bani pentru cadourile profesorilor
Vine decembrie, iar în şcoli e forfotă mare. Dascălii pregătesc momentele speciale pentru elevi, iar părinţii, cadourile de mulţumire.
Vine decembrie, iar în şcoli e forfotă mare. Dascălii pregătesc momentele speciale pentru elevi, iar părinţii, cadourile de mulţumire. La festivităţile nu pot lipsi florile, dar şi alte daruri atrăgătoare. Parfumuri şi chiar bijuterii. În timp ce inspectorii şcolari vorbesc despre situaţii sensibile. Profesorii ar putea fi anchetaţi dacă cer astfel de "atenţii".
Moş Crăciun vine la şcoală cu sacul plin. Şi nu doar pentru cei mici. La serbare, doamnele educatoare, învăţătoare şi profesoare au toată toată atenţia.
- Cât cheltuiţi în medie?
- Câteva milioane, 4,5. Fiecare participă cu cota lui, se cumpară în grup.
- Oana Zăvoranu a dat de pomană, în faţa casei, genţi, bijuterii şi haine în valoare de 200.000 de euro. Lumea...
- Principalul suspect al triplului asasinat din Satu Mare, fiul şi nepotul victimelor, a fost arestat pentru 30 de...
- Încă un scandal în Parlament, unde opoziţia a protestat la uşa biroului şefului Camerei Deputaţilor
Mama unui preşcolar a stabilit un buget ceva mai mic: "Undeva la 60 şi ceva de lei. Cred ca cu totul undeva la 100 de lei."
Daruri de mulţumiri cu eforturi, uneori, deloc simbolice. Cei mai mulţi dintre părinţi vorbesc cu prudenţă. Codul etic şi regulamentele spun clar că personalul didactic nu are voie să dobândească sau să primească bunuri sau sume de bani pentru servicii educaţionale. "Părinţii se ocupă, şcoala nu are implicare. La şcoală sunt cadouri mai mult simbolice.", spune un tată.
Cel mai des, dascălii primesc flori, parfumuri, genţi şi bijuterii. La liceu, însă, moda se schimbă. În perioada sărbătorilor concursul Secret Santa face furori. Fiecare adolescent extrage câte un bileţel şi află cui trebuie să cumpere un cadou. Iar câteodată, cei mai îndrăgiţi profesori sunt implicaţi în activităţi. "Pentru profesorul diriginte, de obicei, dacă suntem 30 în clasă, se ajunge la o sumă de 300 de lei. Un buchet de flori şi un cadou mai consistent, un parfum, ceva."
Limita însă este foarte sensibilă, avertizează autorităţile. Un cadou mai generos ar putea crea probleme serioase. "Niciodată un cadru didactic, un director, nu va avea voie să solicite bunuri materiale. Rugăm să nu se depăşească bunul simţ şi normalitatea. Vor avea loc aceste Sărbători, dar fără a se produce derapaje.", spune Marian Banu, purtătorul de cuvânt al ISMB.
Dacă se dovedeşte că un profesor a cerut favoruri poate fi anchetat penal. În fiecare an, aproape în toate şcolile din România, asociaţiile de părinţi se ocupă şi de fondul clasei şi de strângerea banilor pentru momentele speciale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰