Meniu
Search
x

Muncitori români, așteptați să aibă grijă de bătrânii din Austria

Ţările din vestul Europei se bat pe muncitorii români. După ce Germania a deschis cerul pentru ca avioanele cu români să poată decola spre câmpurile cu sparanghel din landuri, acum Austria pune la dispoziţie trenuri pentru cei care le vor îngriji bătrânii.

De Iulia Dumitrașcu la 24.04.2020, 22:06
Vezi și
  • Muncitorii români ar urma să plece spre Austria cu trenuri din Timișoara.
  • Autoritățile susțin că încă nu au primit solicitări în acest sens.

Pare să fie o competiţie în vestul Europei pentru muncitorii români. Fie sunt buni, fie sunt ieftini. Altfel nu se explică de ce ţările din vest uită de pandemie şi fac orice ca să pună mâna pe români, mulţi dintre ei abia întorşi acasă. 

Austria, al cărei sistem de îngrijire medicală este dependent de est-europeni, recrutează masiv români pentru îngrijirea bătrânilor. Şi ca să aducă cât mai mulţi şi cât mai repede a tocmit un culoar feroviar prin Ungaria.

Teoretic, prima cursă va pleca din Gara Timișoara în data de 2 mai. Dacă lucrurile vor decurge așa cum trebuie, cursele se vor suplimenta și vorbim de trei transporturi pe săptămână.

În mod curios, deşi oficialii austrieci şi-au anunţat public intenţiile, în România nu se ştiu prea multe.

Lucian Bode, ministrul Transporturilor: Dacă se va ajunge la operaționalizarea unui astfel de tren, această activitate se va desfășura după regulile statului român. Deocamdată nu avem nicio solicitare oficială.

Oficial sau nu, internetul este plin de anunţuri de recrutare: "Oameni există destui care vor să plece în Austria, aşteaptă deja să plece la muncă".

Iar românii nici nu au nevoie de prea multe garanţii pentru a accepta ofertele: "Trebuie să mai stea în carantină când ajunge acolo? Păi, nu! Dacă pe 15 se dă drumul normal la graniţe şi se circulă normal nu trebuie să mai stea nimeni în carantină. Din 15 mai se deschid graniţele, din 18 noi avem primul transport".

Potrivit Cancelariei Federale, peste 33 de mii de austrieci au nevoie de îngrijiri de zi şi de noapte. Înaintea celor curtaţi de Austria, România a încărcat zeci de avioane cu muncitori şi i-a trimis în Germania. La fel, fără garanţii prea mari. Acum, regretă.

Oamenii susţin că în cele 14 zile de izolare, fermierii nu le asigură mâncarea.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Muncitori români, așteptați să aibă grijă de bătrânii din Austria