Antena Meniu Search
x

Patrimoniu istoric impresionant în Constanţa: Oraşul abundă în case şi palate vechi care au nevoie de restaurare

În multe oraşe din ţară, centrul istoric este, poate, cea mai frumoasă parte a lor! N-ar fi greşit nici dacă am spune că aşa este şi în Constanţa, unde sunt foarte multe clădiri istorice.

Vezi și

În multe oraşe din ţară, centrul istoric este, poate, cea mai frumoasă parte a lor! N-ar fi greşit nici dacă am spune că aşa este şi în Constanţa, unde sunt foarte multe clădiri istorice.

E drept că unele ar avea nevoie de o reabilitare, astfel încât ele să fie o atracţie şi mai mare pentru turişti. Acum există o şansă, şi pentru ele.

Orice constănţean ştie Casa cu Lei. Şi cine nu, o poate recunoaşte fără mare greutate, după leii din piatră care veghează pe solcurile lor înalte. 

Acest monument istoric a fost finalizat la sfârşitul anilor 1800. Chiar dacă a fost lăsat în paragină, a rămas cu cei 4 lei, neatinşi de timp, ce stau şi veghează de sus, de pe cornişă.

Centrul istoric al Constanţei are numeroase case şi palate vechi. Istoricii le ştiu cel mai bine.

Dacă se întorc în timp, în mintea lor răsună muzica balurilor caritabile şi banchetelor, aşa cum se dădeau în secolul al XIX-lea şi într-un fost hotel vestit. 

Pe o placă gradată, de marmură, stă mărturie faptul că la mansarda unei clădiri a locuit timp de 10 zile poetul Mihai Eminescu.

Proiectat de acelaşi arhitect care a făcut şi planul Cazinoului, clădirea a fost în perioada interbelică mândria localnicilor. Şi Palatul Şuţu, dar şi alte clădiri sunt pe lista edificiilor care ar putea fi restaurate.

Clădirile istorice ale Constanţei, care necesită restaurare, pot trece prin acest proces dacă cei care le deţin depun proiecte pentru promovarea patrimoniului istoric.

Un singur astfel de proiect poate primi până la 1.5 milioane de euro, iar 92% din bani sunt nerambursabili.

Odată restaurate clădirile vechi, şi turiştii ar putea veni în număr şi mai mare la malul mării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Patrimoniu istoric impresionant în Constanţa: Oraşul abundă în case şi palate vechi care au nevoie de restaurare