Muntele se pregăteşte pentru primul val de turişti. Trasee noi pentru amatorii de senzații tari
În Gorj, unde sunt cele mai multe trasee amenajate cu scări şi cabluri pentru trecere, se pun la punct ultimele detalii pentru ca pasionaţii de senzaţii tari să nu se plictisească nici măcar o clipă.
- În zonă 13 trasee pe fir de oţel.
- Sunt refăcute traseele pentru turişti.
În localitatea Baia de Fier doar ciripitul păsărilor mai sparge liniştea apăsătoare de pe cărările de munte ori de pe crestele munţilor.
Un paraşutist care a fost de două ori în Cartea Recordurilor, Gabriel Dan Chiriac, a creat aici un adevărat colţ de rai. Şi nici în izolare nu a stat degeaba. Singuratic, pe vârful stâncilor, a pregătit noi surprize pentru turişti.
În total, sunt în zonă 13 trasee pe fir de oţel, pe stâncile uriaşe, care aşteaptă să fie explorate odată ce deplasările în scop turistic vor fi adăugate pe lista activităţilor permise în această perioadă.
Gabriel Dan Chiriac – director club montan: Natura dezlănţuită, care, fiind lăsată să se dezvolte, să se recupereze, a înmugurit, a înverzit şi de-abia îşi aşteaptă turiştii. Deţinem recordul naţional, să spunem, de trasee de via ferrata. Am ridicat la 13 ştacheta. Mai avem încă trei în lucru şi încă două planificate.
Alte peste 100 de trasee de escaladă ori prin pădure au fost amenajate pentru iubitorii muntelui care găsesc aici peisaje de vis.
La 200 de metri deasupra şoselei peisajul îţi taie de-a dreptul respiraţia. Ţi se dezvăluie în faţă Cheile Galbenului, o privelişte spectaculoasă în orice anotimp. Iar în depărtare, putem admira întreaga localitate.
Tot aici, vor atârna în curând de stânci şi celebrele hamace care au intrat deja şi în Cartea Recordurilor, fiind singurul astfel de atelier din ţară.
Gabriel Dan Chiriac – director club montan: Hamacele sunt un bonus aparte al zonei. Sunt cireaşa de pe tort şi de-abia aşteptăm şi noi să încântăm turiştii cu o vizionare cât mai plăcută de la înălţime.
Pe lângă Peştera Muierilor, săpată de râul Galbenu în stâncă, muntele mai are frumuseţi încă nedescoperite. Peştera Iedului încă nu poate fi descoperită de turişti.
Ghid: Este o rezervaţie ştiinţifică şi, din această cauză, din păcate, nu poate fi deschisă publicului permanent. Intrarea în peşteră este o provocare. Este un perete de acces, după aceea avem, ca în orice peşteră, zone mai strâmte, mai mici, pentru cei care au depăşit nivelul suportabilităţii în această carantină prelungită, este puţin mai dificil.
De milioane de ani a avut nevoie natura să creeze stalactitele, stalagmitele şi coloanele din calcar desprinse parcă de pe o carte poştală.
Este o experienţă pe care o vom putea descoperi cu toţii după ce vor fi relaxate restricţiile de circulaţie, iar turismul montan se va revigora.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰