Antena Meniu Search
x

Video "Mureau pe capete". Inconştienţă dusă la extrem: Pentru a se droga, tinerii dependenţi ajung să folosească înălbitor sau spray de gândaci

Sunt tot mai tineri, mai mulţi şi mai afectaţi de etnobotanice. Substanţele extrem de periculoase au ajuns să fie consumate chiar şi în şcoli. Elevii pot face rost de ele de pe internet mult prea uşor, iar tragedia e că nu au absolut niciun control asupra a ceea ce consumă. Substanţele sunt amestecate chiar şi cu înălbitor sau spray-uri de gândaci. Vă avertizăm că urmează imagini cu un puternic impact emoţional.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 27.10.2021, 20:09

Vezi și

Ofiţer antidrog: Efectiv nu mai sunt conştienţi după ce consumă aceste substanţe. Se poate muri foarte simplu.

Toţi sunt tineri, doborâţi de un viciu: etnobotanicele.

Ofiţer antidrog: Inconştienţa este dusă la extrem. Oricum nu ştiu ce consumă.

Dependenţa s-a mutat din liceu în gimnaziu, spun poliţiştii de la antidrog. Avem dependenţi la 10-11 ani şi unii dintre ei ajung să se drogheze chiar şi în timpul orelor.  

Pe acelaşi subiect

Reporter: Aţi avut cazuri şi în şcoli?

Ofiţer antidrog: Da, da.

Adolescenta din imagine are 15 ani. Şi era în clasă, la câţiva paşi de profesoară.

Consumator: Am văzut persoane care au murit chiar şi pe la 18-19 ani. Mureau pe capete. Şi acum mor de la etnobotanice chiar foarte tineri.

Sechele cumpărate la plic cu 10-15 lei

Pentru că fac uşor rost de ele. Ori de la grupări deja specializate, ori direct de pe internet. Şi cum pandemia a transformat China într-o distribuitoare greu de accesat, Olanda a devenit noul expeditor de etnobotanice pentru adolescenţii din România. 

Ofiţer antidrog: Au posibilitatea să le comande online, din păcate, de pe site-urile care sunt active în unele ţări din Vestul Europei şi disponbilitatea lor este destul de mare. Se trimit prin curieri rapizi, pe alocuri prin Poşta Română. 

Martor: Ce aţi păţit, mă? Măi oameni buni, ce aţi păţit? Vă e rău?

Consumator: Nu.

Martor: Şi băiatul ce are?

Consumator: Ce are?

Teribilismul poate duce la moarte. Asta pentru că dealerii bagă substanţe toxice în cocktailuri.

Ofiţer antidrog: Folosesc trei-patru-cinci ligheane, înălbitor de rufe, acid izopropilic, am avut cazuri în care au folosit inclusiv anumite tipuri de spray-uri pentru dăunători

Radu Ţincu - medic toxicolog: Echivalează cu o furtună electrică la nivelul creierului aşa cum au pacienţii în crizele epileptice spre exemplu. E vorba de anumite sechele neurocognitive definitive. Tulburări de comportament, tulburări de atenţie, tulburări de memorie, eşec şcolar. Au halucinaţii văd şi aud lucruri care în realitate nu există , au insomnie, nu dorm cu zilele.

Zeci de traficanţi s-au trezit cu ofiţerii antidrog la uşă. Doar că revin repede pe piaţă pentru că pedepsele nu-i mai sperie. Închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă pentru trafic de substanţe interzise.

Acuzaţia se transformă în ucidere din culpă doar dacă cineva moare în urma consumului. Asta s-a întâmplat la începutul anului în cazul tânărului din Braşov care a murit după ce a consumat etnobotanice. 

La fiecare câteva luni, poliţiştii cer introducerea unei noi substanţe în lege. Traficanţii se repliază imediat. Ultimul raport al Agenţiei Naţioanle Antidrog arată că etnobotanicele sunt pe primul loc la consum în România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » "Mureau pe capete". Inconştienţă dusă la extrem: Pentru a se droga, tinerii dependenţi ajung să folosească înălbitor sau spray de gândaci