Antena Meniu Search
x

Special: Muzica, o terapie alternativa

Studiile au demonstrat ca melodiile au o gama larga de efecte. Sa nu uitam ca s-au dezvoltat terapii pentru cei cu probleme psihice sau neurologice

Vezi și

Rock, pop, dance, house. Indiferent de genul pe care il preferam, muzica face parte din viata noastra. O ascultam aproape tot timpul: pe o banca in parc, la metrou sau in autobuz, cand stam intinsi in pat sau cand facem treaba prin casa. "Nu plec fara Ipod, pentru ca imi place sa ascult muzica si oricat as intarzia ma intorc sa-l iau. Daca e liniste te baga intr-io stare din aceea de somn. Daca e zbucuimata iti vine sa dansezi".

Dar muzica nu are doar functia de a ne relaxa sau de a ne binedispune. "Muzica poate avea un rol de neuromodulator. Poate sa moduleze atat capacitatea intelectuala: gandirea abstracta si sunt si multi savanticare foloseau muzica ca un stimulent pe perioada creatiei lor. Dar si un modulator afectiv", spun specialistii.

Pentru unii, muzica este modalitatea perfecta de a retine mai usor ceea ce citesc. Adevaratii melomani nu se manifesta doar acasa sau in discoteci. Daca le vine sa danseze, o fac in plina strada, fara sa tina cont de comentariile rautacioase ale celor din jur.

Parerea universal valabila este ca artistii traiesc intr-o lume a lor. Nici nu ar putea sa fie altfel, avand in vedere ca sunt inconjurati permanent de muzica. In plus, conform unor studii, muzicienii sunt mai longevivi decat restul oamenilor, tocmai pentru ca au acea detasare de cotidian.

Andreea Balan se numara printre vedetele care au crescut o data cu muzica. "Fara muzica, cred ca noi oamenii nu am putea sa fim, sa existam. Muzica evolueaza, totodata, foarte repede, de la an la an si noi artistii incercam sa fim in pas cu tot ceea ce apare nou, sa evoluam si noi".

In plus, muzica are si un rol terapeutic. "In momentul de fata pe plan mondial exista eforturi de recuperare a pacientilor psihiatrici si neurologici. Se produce o tensionare a lantului de oscioare, care se afla in urechea medie.si romanii spun: ciuleste urechile, deci este atent. Amplifica sunetul prin tensionarea lantului", mai explica specialistii.

Auzul este primul simt atunci cand ne nastem si ultimul care se pierde inainte de moarte. Prin urmare starea nostra de spirit, dar si de sanatate este influentata de ce auzim in jurul nostru, iar o singura nota muzicala ne poate deconecta de tot ce este in jurul nostru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Special: Muzica, o terapie alternativa