BOMBA TOXICA: Nava "Flaminia" a ajuns in portul Constanta. Are la bord aproximativ 8.000 de tone de deseuri feroase si 1.000 de tone de mal
Nava "Flaminia", cunoscuta si sub denumirea de "bomba toxica", a ajuns, aseara, in rada exterioara a portului Constanta.
Nava a acostat la cinci mile marine de Portul Constanta si va ramane acolo pana cand va primi avizul sa intre in port. Are la bord aproximativ 8.000 de tone de deseuri feroase si 1.000 de tone de mal, provenite in urma unui incendiu.
Timp de aproape o saptamana, zeci de oameni vor munci ca sa descarce incarcatura. Autoritatile au avut grija ca totul sa se desfasoare in cele mai sigure conditii. “Pe dan se va intinde o panza, un material ecologic, care nu permite, pe care se vor afla aceste containere, ele vor fi spalate, apa va fi dusa pe o instalatie de decontaminare, pentru ca apa sa nu fie poluata”, a explicat Eugen Bola, prefectul judetului Constanta
Toate reziduurile vor fi duse la Ploiesti unde vor fi valorificate pentru ca arderea lor nu este permisa. Nava isi va continua, apoi, drumul catre destinatia finala, santierul naval din Mangalia. Acolo va suporta mai multe reparatii.
Port-containerul Flaminia, supranumit si "bomba toxica", isi leaga numele de un dezastru ecologic care a avut loc in vara anului trecut, in mijlocul Oceanului Atlantic. Nava a luat foc dupa ce parasise Statele Unite si se indrepta catre un port belgian. In timpul incendiului devastator, echipajul a fost fortat sa abandoneze vasul si doi marinari si-au pierdut viata. “A fost nevoie de mai multe zile pentru stingerea tuturor focarelor, undeva spre doua saptamani. Nava avea la bord, la cel moment, doua mii si ceva de containere. Din cauza incendiului, 110 s-au deteriorate”, a mai spus Eugen Bola.
Vasul a ajuns in Germania, unde a fost descarcat pericolul de la bord. Autoritatile germane nu au vrut sa repare, insa, decat partial nava. Dupa ce a fost refuzata de trei porturi, din Franta, Belgia si Olanda si a starnit protestele ecologistilor si a pescarilor din zona, "Flaminia" a fost trimisa in Romania.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰