Ne costă mai mult să umplem cămara pentru iarnă. Seceta a scumpit murăturile
Toamnă scumpă în pieţe. Legumele au prețuri mai mari și cu 20 la sută, față de anul trecut. Seceta din vară a făcut prăpăd în culturi, şi producătorii ţin acum cu dinţii de preț. Ploaia i-a ocolit şi pe bulgari, doar că acolo, recolta e bogată, iar produsele le fac cu ochiul românilor.
- Seceta a afectat sute de mii de hectare în toată ţara, în special în Dobrogea.
- Dincolo de graniţă, în mod surprinzător, lipsa ploii nu a produs pagubele de la noi.
Conservele de iarnă sunt pentru mulţi un lux anul acesta. Legumele s-au scumpit în acest an şi au ajuns să se vândă în pieţe la preţurile din magazin
Ardeii kapia şi gogoşarii costă 10 lei kilogramul, conopida, castraveţii şi ceapa 5 lei, iar fasolea, 12 lei. Practic, un borcan de cinci kilograme de gogosari murati ajunge la 50 lei.
Cumpătorii s-au resemnat şi s-au adaptat.
Seceta a afectat sute de mii de hectare în toată ţara, în special în Dobrogea. Dincolo de graniţă, în mod surprinzător, lipsa ploii nu a produs pagubele de la noi. Bulgaria, vestită pentru grădinarii săi, a găsit soluţia.
La mai puțin de 30 de km de graniță cu România, pe campurile din Bulgaria, culturile de legume de toamna, gogosari, vinete sau kapia sunt mai roditoare ca niciodata, si asta pentru ca bulgarii nu s-au zgârcit sa investească în sistemele de irigații cu picurare.
Atraşi de belşugul vecinilor, dar şi de preţuri, românii vin de la sute de kilometri să-şi umple maşinile.
Fermier bulgar: Gogoşar, paprika, cum se cheamă... vinete.
Reporter: Cât costă?
Fermier bulgar: Un leva gogoşar, un leva kapia, roşu kapia.
Adică 2 lei şi 50 de bani kilogramul, de patru ori mai ieftin decât la noi.
În primele 10 luni, cel mai mult s-a scumpit fasolea boabe în România, cu 17%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰