Antena Meniu Search
x

Dispar merele de Voineşti. Pieţele sunt pline de fructe de import vândute sub această denumire

Nici merele nu mai sunt ce-au fost odată! Celebru pentru gustul delicios, soiul de Voineşti este pe cale să dispară.

Vezi și

Nici merele nu mai sunt ce-au fost odată! Celebru pentru gustul delicios, soiul de Voineşti este pe cale să dispară. Pe cât de bun, pe atât de vulnerabil e la boli, susţin producătorii, care îl cultivă din ce în ce mai puţin. În pieţe e deja o raritate. 

Merele unice, cu gust intens şi parfumate, sunt cultivate de 50 de ani în Voineşti. Dăunătorii, însă, par să îi fi venit de hac mărului preferat al românilor, iar cei mai mulţi producători au renunţat deja la plantaţii. "Este foarte greu de întreţinut. În primul rând îl omoară rapănul, după aia viermele mărului, după aia pieliţa mărului şi tot aşa." 

"Nu mai am aşa ceva. Şi nu mai am nici merii Ionatan cum sunt ăştia de aici, pentru că i-am scos, i-am dat afară, pentru că nu mai erau rentabili."

În pieţe, speculanţii profită de dispariţia merelor de Voineşti. Cei care mai deţin plantaţii, cât de mici, au şi certificate de producător, aşa că pe tarabe se mai găsesc, încă, etichete cu Frumosul de Voineşti. Dar fructele care ni se vând sunt din import, spun specialiştii. Eugen Marin, consilier Direcţia Agricolă Dâmboviţa: "Comerciantul le ia de la tirul de le aduce din Ungaria, le pune etichetă de mere de Voineşti şi le vinde pe piaţă."

Încet, încet, vom ajunge să mâncăm doar soiuri din import, se tem autorităţile. 

Ironia sorţii este că, până la decăderea plantaţiilor din Voineşti, străinii erau cei care veneau la noi atât pentru mere, cât şi pentru puieţi pentru plantaţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Dispar merele de Voineşti. Pieţele sunt pline de fructe de import vândute sub această denumire