Foto Nivel ridicat de poluare a aerului în București. Zona de vest este pe roșu, cu valori înalte de pulberi PM2,5
Aer Live, o platformă ce măsoară calitatea aerului din București, raportează valori înalte de poluare în dimineața zilei de joi, 4 martie. Zona de vest a Capitlei este cea mai afectată, în special din cauza traficului intens de la primele ore.
- Cei 10 senzori montați în cadrul proiectului aerlive.ro măsoară particule de praf în suspensie de 2,5 microni (PM2.5) și de 10 microni (PM10), monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (NO2) și dioxidul de sulf (SO2)
- Măsurătorile sunt completate cu informații despre temperatură, umiditate sau presiune atmosferică
- Aer Live este o platformă care colectează și publică în mod coerent date despre calitatea aerului în București
Cele mai mari valori au fost înregistrate în vestul Capitalei, zonele Regie, Piața Crângași, Bld. Contructorilor, Mihalache, Kiseleff, Expoziției, Piața Drumul Taberei, Bld. Timișoara, Pasajul Lujerului, Parcul Păcii, Apusului, Progresului și Libertății.
Probleme cu calitatea aerului sunt și pe Bld. Camil Ressu sau Metalurgiei, deși este de notat faptul că zonele din nord-est, est și sud-est sunt mai ferite de poluare.
Ce este poluarea din aer și cum se măsoară
Potrivit Aer Live, poluarea atmosferică este reprezentată de prezența particulelor în suspensie și a gazele nocive din aer. Acestea au un efect major asupra sănătății umane. Ele pot fi naturale (eliberate din sol, de către plante) sau cauzate de activitățile umane, ca rezultat al arderii combustibililor fosili, cum ar fi cărbunele, petrolul, benzina sau motorina.
Principalii poluanți sunt monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot ( NO2 ), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Sursele pentru aceste substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut și complex.
Condițiile atmosferice influențează foarte mult distribuția substanțelor chimice în atmosferă. De exemplu, umezeala și temperaturile mici determină concentrații scăzute de substanțe chimice în atmosferă, acestea fie sunt îndepărtate de vânt, fie elimitate din aer de ploaie. Temperaturile ridicate păstrează în interiorul orașului substanțele chimice și contribuie la atingerea unor praguri critice pentru sănătatea umană.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰