Antena Meniu Search
x

Video Raed Arafat, după tragedia de la Constanţa: Nu s-au solicitat fonduri pentru repararea autoscării

O femeie a murit după ce a căzut în gol de la etajul 6, în încercarea de a se salva dintr-un incendiu, în Constanţa. A doua zi, Parchetul a deschis dosar penal pentru neglijenţă în serviciu la intervenţia pompierilor, cărora li se reproşează lipsa unei autoscări în misiune. Azi, a treia zi, Raed Arafat anunţă că una dintre autoscările din oraş era defectă şi nimeni nu a cerut repararea ei.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 18.02.2021, 15:08

Imagini din timpul intervenției deficitare a pompierilor la incendiul din Costanța
Imagini din timpul intervenției deficitare a pompierilor la incendiul din Costanța
  • Noi imagini cu dovezi de necontestat de la intervenția dezastruoasă din Constanța, în Observator 19
  • Vedeți la Observator 19 mai multe detalii revoltătoare despre această acţiune lipsită de profesionalism

O autoscară cumpărată în urmă cu zece ani ar fi putut să vină în salvarea femeii care s-a aruncat de la balcon, încercând să scape din incendiu. Autoscara era însă defectă şi nimeni nu a cerut repararea ei, pentru că, probabil, nimeni nu a crezut că va fi nevoie de ea.

Autoscara care era defectă la Constanţa şi care era în apropierea locului incendiului şi care nu s-a solicitat fonduri pentru repararea ei, şi o să explice IGSU astăzi, face parte din cele achiziţionate de Constanţa printr-un program transfrontalier româno-bulgar. Autoscara este achiziţionată prin anii 2010 – 2012. Celelalte trei autoscări primite de Constanţa sunt autoscări cumpărate de IGSU recent”, a declarat Raed Arafat, la prezentarea bilanțului DSU.

Lipsa cererii de reparație, lipsa autoscării și „lipsurile” intervenției vor fi prezentate în curând, într-un raport cu primele rezultatele ale anchetei de la Constanţa. 

Versiuni diferite privind timpul în care s-a intervenit la incendiu

Raed Arafat spune că nu a fost totul perfect în intervenția de la Constanța, petnru că altfel nu ar fi trimis o echipă de investigații. Dar nu se pronunță asupra interveției. „Nu vorbesc despre ce au găsit acolo când încă eu nu ştiu ce au găsit. Dacă noi consideram că totul a fost perfect nu era trimisă de către IGSU o echipă de investigaţii. Faptul că s-a trimis acolo o echipă înseamnă că ne-am sesizat că ceva nu a mers corect.

Unul din aceste lucruri care a fost investigat de echipa respectivă este raportarea greşită către noi. Ni s-a dat o oră pe care noi am comunicat-o ca ulterior să găsim că nu asta a fost ora. (...) Colegii care au făcut acolo analiza vor veni cu rezultate. Astăzi veţi avea un comunicat din partea IGSU şi cu măsurile luate şi cu toate aspectele”, a mai transmis Arafat.

Între primul apel la 112 și momentul în care femeia a căzut sunt 11 minute. Primul detașament de pompieri a fost alertat la 09:15. De aici au plecat o ambulanță și o mașină de stingere care au ajuns în 6 minute la incendiu. Problema este că această unitate, care se află la doar 2 kilometri de locul tragediei, nu are nicio autoscară în dotare.

De aceea, în paralel, a fost alertat un alt detașament, aflat la periferia orașului. Este o distanță de 8 kilometri pe care echipajul a parcurs-o în 12 minute. Degeaba însă. A ajuns la două minute după ce femeia căzuse. Aceasta era varianta oficială, contrazisă de martori și anchetată ulterior de autorități. 

Noi imagini de la intervenția dezastruoasă din Constanța

Avem noi imagini cu dovezi de necontestat ale intervenţiei dezastruoase de la incendiul din Constanţa în care o femeie şi-a pierdut viaţa.

Filmul întregii tragedii scoate la iveală lipsa de profesionalism, dar şi dezinteresul celor care în caz de catastrofă ar trebui să ne salveze. O acţiune tardivă a echipelor de căutare-salvare, dar şi acordarea primului-ajutor departe de ceea ce ştiu chiar şi cei mai slab pregătiţi salvatori.

Mai multe detalii revoltătoare despre această acţiune veţi putea urmări diseară în Observatorul orei 19.00.

Șeful MAI vrea investiții și dotarea inspectoratelor de urgență

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, miercuri, că "este inadmisibil" ca inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă să nu fie dotate cu perne pneumatice, echipament care ar fi putut salva viaţa femeii care s-a aruncat de la balcon, la Constanţa, după ce apartamentul i-a fost cuprins de flăcări.

"Din punctul meu de vedere, este inadmisibil ca inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă să nu fie dotate cu o astfel de pernă pneumatică. Astăzi i-am chemat pe cei de la DSU să-mi prezinte o evaluare ce ar însemna să achiziţionăm un astfel de echipament pentru fiecare inspectorat judeţean. Costurile sunt foarte mici, vorbim de aproximativ 40.000 de euro per bucată", a afirmat Bode.

"Este inadmisibil şi le-am spus colegilor de la DSU să demareze de urgenţă achiziţia acestor echipamente absolut necesare, iată, în astfel de situaţii tragice", a susţinut ministrul de Interne.

Bode a adăugat, răspunzând unei întrebări, că unul dintre motivele pentru care au fost trimise echipe de control la Constanţa este legat de "neconcordanţe".

El a spus că măsuri punctuale după această tragedie va lua imediat după ce primeşte rezultatul anchetei, dar consideră "absolut anormal ca în România anului 2021 inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă să nu fie echipate" cu astfel de saltele pneumatice.

Citește și:

Parchetul Militar a deschis dosar penal după tragedia din Constanța

Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București a deschis dosar penal pentru neglijență în serviciu în legătură cu intervenția pompierilor la incendiul produs marți în Constanța, în urma căruia o femeie a murit după ce a căzut în gol de la etajul 6, în încercarea de a se salva din flăcări.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar București, procurorii militari s-au sesizat din oficiu cu privire la circumstanțele în care a avut loc intervenția pompierilor din cadrul ISU Dobrogea la incendiul din municipiul Constanța.

Încadrarea este, potrivit actului de sesizare, de neglijență în serviciu.

În cauză, procurorii militari efectuează acte de urmărire penală în raport de infracțiunea menționată în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt, urmând să fie oferite detalii suplimentare atunci când împrejurările o vor permite”, se arată în comunicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Evenimente » Raed Arafat, după tragedia de la Constanţa: Nu s-au solicitat fonduri pentru repararea autoscării